Universiteit van Tilburg

9 juli 2007

Roland Friele en Dinny de Bakker benoemd tot hoogleraar gezondheidszorg

Benoeming per 1 juli bij wetenschappelijk centrum Tranzo

De Universiteit van Tilburg heeft Dinny de Bakker en Roland Friele met ingang van 1 juli benoemd tot bijzonder hoogleraar bij Tranzo, het Wetenschappelijk centrum voor transformatie in zorg en welzijn. De Bakkers leerstoel behelst de structuur en organisatie van de eerstelijnszorg en die van Friele sociaal-wetenschappelijke aspecten van wet- en regelgeving in de zorg. De bijzondere leerstoelen zijn ingesteld door het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Het onderzoek van beide hoogleraren wordt ingebed in dat van Tranzo, dat een brug beoogt te slaan tussen wetenschap en praktijk op het gebied van zorg en welzijn door middel van interdisciplinaire onderzoeksprogramma's. Tot nu toe ontbrak daarin specifieke aandacht voor de organisatie van de eerstelijnszorg in de volle breedte en voor wet- en regelgeving. Met de bijzondere leerstoelen worden ook de banden tussen Tranzo en het NIVEL verstevigd.

Het onderzoek van Dinny de Bakker gaat in op de vraag met welke organisatievormen de eerstelijnszorg kan worden afgestemd op de behoefte van de populatie in wijken en buurten. De Bakker onderzoekt alle organisatievormen, van solistisch werkende zorgverleners tot en met aanbieders die een geïntegreerd pakket bieden. Innovatieve samenwerkingsvormen, bijvoorbeeld in taakverdeling, maar ook technisch-organisatorische vernieuwingen, bijvoorbeeld op het gebied van het Elektronisch Patiënten Dossier, behoren tot de aandachtspunten.

Roland Friele gaat zich in Tilburg richten op de evaluatie van patiëntenrechten, zoals het klachtrecht of informed consent, op wetten die de gezondheidszorg organiseren, zoals de wet op orgaandonatie, en op wetten die het zorgstelsel betreffen, zoals de Zorgverzekeringswet. De methodiek van wetsevaluatie en werkingsprincipes van wetgeving zijn bijzondere aandachtspunten in zijn onderzoek.

Prof. dr. D.H. (Dinny) de Bakker (1955) studeerde Sociale Geografie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht, waar hij in 1989 ook promoveerde op het proefschrift Ruraal nederzettingenpatroon en beleid. Vanaf 1985 was hij onderzoeker bij het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). In 1990 werd hij programmaleider 'Samenhang in de eerstelijnsgezondheidszorg'. Daarnaast werd hij in 1996 projectleider van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). In 2001 werd hij hoofd van een van de onderzoeksafdelingen van het NIVEL. Aan de universiteit van Tilburg wordt hij aangesteld voor één dag per week.

Prof. dr. R.D. (Roland) Friele (1957) studeerde Voeding van de mens aan de Wageningen Universiteit en promoveerde daar in 1989 op het proefschrift Diabetes and diet: Managing dietary barriers. Van 1983 tot 1985 doceerde hij sociale wetenschappen aan de Agrarische Hogeschool in Deventer en vanaf 1989 was hij onderzoeker bij het NIVEL. In 1991 werd hij bij het NIVEL senior onderzoeker op het gebied van thuiszorgtechnologie, consumentenpanel en vraaggestuurde zorg en sinds 2003 is hij hoofd van het NIVEL Kenniscentrum. Aan de universiteit van Tilburg wordt hij aangesteld voor één dag per week.