Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KPMG-studie naar duurzame energieprojecten voor klimaatcompensatie

Overgrote deel CO2-projecten Climate Neutral Group gecertificeerd

Utrecht, woensdag 9 juli 2008 ­ Het overgrote deel van de CO2-projecten van Climate Neutral Group voldoet aan de internationale kwaliteitseisen die gelden voor klimaatcompensatieprojecten. Dit blijkt uit een feitenonderzoek, uitgevoerd door KPMG Sustainability. Het onderzoek laat zien dat vrijwel alle duurzame energieprojecten waarin Climate Neutral Group investeert, zijn gecertificeerd volgens criteria van de Gold Standard, Voluntary Carbon Standard (VCS) of Clean Development Mechanism (CDM), het systeem dat voortvloeit uit het Kyoto-protocol en dat valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VROM.

Het KPMG-rapport brengt alle duurzame energieprojecten in kaart waarin Climate Neutral Group heeft geïnvesteerd tot 31 maart 2008. De onderzoekers geven een overzicht van de aard van de projecten, de kenmerken, het aantal uitgegeven CO2-credits en de normen die zijn gehanteerd bij de validatie en verificatie ervan.

Aanpassing portfolio
Twee projecten die Climate Neutral Group in het verleden heeft gesteund voldoen niet aan de huidige kwaliteitseisen. Het gaat om een project voor energiebesparing in Jamaica en een deel van een zonneproject in Nicaragua. Dat is 0,8% van de totale portfolio van Climate Neutral Group. Climate Neutral Group heeft besloten om de CO2-credits uit deze projecten te vervangen voor andere compensatieprojecten. De twee projecten dateren uit een vroeg stadium in het bestaan van Climate Neutral Group. De markt van CO2-compensatie stond toen nog in de kinderschoenen stond en er was in die tijd nog nauwelijks sprake van internationale certificeringsmethodieken.

Alleen CDM, GS en VCS
Vanaf 2007 accepteert Climate Neutral Group alleen projecten die voldoen aan de Gold Standard, Voluntary Carbon Standard (VCS) of Clean Development Mechanism (CDM). Dit betekent dat alle uitgegeven CO2-credits worden gecontroleerd door onafhankelijke, geaccrediteerde certificeringorganisaties. Momenteel wordt getoetst of een luchtkwaliteitproject (middels cooking stoves) in Zuid-Afrika voldoet aan de Voluntary Carbon Standard.

Breed portfolio
Na reductie en verduurzaming is compensatie van broeikasgassen op dit moment de enige manier om de negatieve impact op het klimaat tot nul terug te brengen en zo verantwoordelijkheid te nemen voor de gehele CO2-voetafdruk. "We zijn trots dat we als eerste aanbieder in de Benelux een dergelijk breed portfolio van projecten kunnen aanbieden waarvan de feiten over validatie onafhankelijk in kaart zijn gebracht. We hopen dat we hiermee mogelijke onzekerheid over het effect van compensatie hebben weggenomen," aldus Denis Slieker, directeur van Climate Neutral Group, in een reactie op het rapport.

Duurzame bosprojecten
Niet meegenomen in het KPMG-onderzoek zijn de bosprojecten die Climate Neutral Group ondersteunt. Die maken 35% uit van het portfolio. Ontbossing is de oorzaak van 20-25% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het IPCC stelt dat behoud van tropische bossen een van de meest kosteneffectieve maatregelen is om de uitstoot van broeikasgassen te bestrijden. Daarom ondersteunt Climate Neutral Group naast duurzame energieprojecten ook duurzame bosprojecten. Onafhankelijke certificeringsinstanties controleren of aan de eisen van additionaliteit en permanentie wordt voldaan. Een project is additioneel indien het er niet was geweest zonder compensatiegelden. En specifiek voor bosprojecten geldt dat ze permanent moeten zijn: het bos moet blijven bestaan zodat de opgeslagen CO2 niet verloren gaat.

Keurmerk
Climate Neutral Group vindt dat er strengere regels nodig zijn om producten en diensten `groen' of `klimaatneutraal' te kunnen noemen. "Eerder dit jaar hebben we bij minister Cramer van Milieu aangedrongen op een keurmerk. Dit moet de groene kwaliteit van een aankoop garanderen en ertoe leiden dat de markt voor CO2-compensatie zichzelf strikte regels oplegt en daarnaar handelt", aldus Slieker.

Over Climate Neutral Group
Climate Neutral Group helpt organisaties en consumenten om inzicht te krijgen in de CO2-voetafdruk, adviseert hoe zij deze uitstoot kunnen verminderen, en biedt tevens de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te compenseren door investering in duurzame energie- en bosprojecten. Climate Neutral Group, opgericht in 2002, is een Nederlandse organisatie en pionier op het gebied van vrijwillige CO2- compensatie in Nederland en omringende landen. Climate Neutral Group is marktleider in de Benelux.

Noot voor de redactie,