PvdA Europees parlement


Tegen 10% doelstelling biobrandstoffen

8 juli 2008

Dorette Corbey Nee, tegen 10% biobrandstoffen, Ja, tegen een Europese doelstelling van hernieuwbare energie in de transportsector, maar dan onder zeer strenge voorwaarden. Dit heeft de milieucommissie van het Europees Parlement gisterenavond besloten.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey, woordvoerder namens de sociaaldemocratische fractie: "Veel meer biobrandstoffen van de 2e generatie, en veel meer transport op elektriciteit of waterstof: de milieucommissie heeft een sterk signaal afgegeven dat de transportbrandstoffen veel groener moeten".

De afgelopen tijd nam de kritiek op biobrandstoffen flink toe. Vrijdag nog lekte een rapport van het IMF uit waarin werd geconcludeerd dat driekwart van de stijging van voedselprijzen voor rekening komt van biobrandstoffen. Ook worden voor biobrandstoffen tropische bossen gekapt. Gisteren publiceerde de Britse Renewables Fuel Agency een kritisch rapport. Voor het Europees Parlement is alle kritiek aanleiding om zoveel mogelijk weg te gaan van de eerste generatie biobrandstoffen, die veel land nodig hebben en dus concurreren met voedselproductie en tropische bossen bedreigen. "Corbey: 40 tot 50 procent van de hernieuwbare energie in de transportsector moet in 2020 komen uit biobrandstoffen van de tweede generatie, elektriciteit, waterstof of biobrandstof uit algen. Daarmee is een flink deel van de oorspronkelijke biobrandstoffendoelstelling veranderd in een echt duurzaam doel"

duurzaamheidscriteria

Het Europees Parlement wil wel vasthouden aan een bindende doelstelling, niet voor biobrandstoffen maar voor hernieuwbare energie in het wegtransport. Het is niet mogelijk de doelstelling precies in te vullen omdat veel technologie nog ontwikkeld moet worden. "De Europese Commissie wil een doelstelling van 10 procent in 2020, wij hebben nu gezegd 8 tot 10 procent waarbij het precieze getal in 2015 moet worden bepaald, afhankelijk van onder andere de beschikbaarheid van nieuwe technologie".

"Belangrijk is dat alle biobrandstoffen moeten voldoen aan strenge milieuvoorwaarden én aan sociale eisen, om ervoor te zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden niet de dupe worden van onze vraag naar brandstof". De duurzaamheidscriteria zullen een positief effect hebben op de hele landbouwsector.

noodrem

Op voorstel van Corbey ging de milieucommissie akkoord met de invoering van een noodrem: de doelstelling voor biobrandstoffen moet onmiddellijk opgeschort worden als blijkt dat de voedselprijzen stijgen. Corbey: "Daarmee kan de EU adequaat reageren als er situaties optreden waarin de productie van brandstof ten koste gaat van de betaalbaarheid en beschikbaarheid van voedsel. Nu de Wereldbank en het IMF hebben berekend dat een groot deel van de huidige prijsstijgingen van voedsel veroorzaakt wordt door de vraag naar biobrandstoffen, is die noodrem direct noodzakelijk. Dat geldt zeker voor de productie van biobrandstoffen uit granen".

Na de zomer zal ook de industriecommissie in het Europees Parlement over het dossier stemmen. Vervolgens zullen Parlement en Raad onderhandelen over de definitieve tekst van de biobrandstoffenwet.