PvdA Europees parlement


Europa waarschuwt voor effect kleurstoffen op kinderen

8 juli 2008

Dorette Corbey Limonade, kant en klaar-maaltijden, vruchtenyoghurt en kleurrijk snoepgoed moeten voortaan op het etiket duidelijk maken dat ze AZO kleurstoffen (dat zijn niet-natuurlijke kleurstoffen) bevatten. Daar heeft het Europees Parlement vandaag mee ingestemd. Er bestaat een mogelijkheid dat deze kleurstoffen hyperactiviteit veroorzaakt bij kinderen.

De wetenschappers zijn het nog niet eens over het effect van kleurstoffen bij kinderen. Een rapport van de Universiteit van Southampton beweert dat kinderen, die deze kleurstoffen consumeren, mogelijk hyperactiviteit kunnen krijgen. Een studie van de Europese Voedselwaren Autoriteit (EFSA) vindt dat de conclusie van de Southampton studie niet voldoende reden geeft tot aanpassing van de huidige regels.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey juicht toe dat deze etikettering in de EU voortaan verplicht wordt: "De kleurstoffen komen vooral voor in de knalgele en rode snoepjes waar kinderen dol op zijn. Een etiket informeert de ouders en andere consumenten. Die kunnen zo een bewuste keuze maken".

De aangepaste Europese regels houden ook rekening met allergieën, milieuaspecten en een veilig productieproces. "Er mag niet zomaar iets aan Europese levensmiddelen toegevoegd worden. Het effect op gezondheid én op milieu is door deze regels terecht een zeer belangrijke overweging geworden. Bepaalde zoetstoffen, die in Nederland onder andere in cola light voorkomen en chloorhoudend zijn, worden intussen in het milieu teruggevonden. We moeten weten of dit schade aanricht", zegt Corbey.

Minder tevreden is Corbey met het feit dat de etikettering geen enkele uitzondering kent. Alcoholische producten bijvoorbeeld, die überhaupt niet geconsumeerd mogen worden door kinderen, krijgen nu ook een waarschuwing voor het effect dat de kleurstoffen op kinderen kunnen hebben. "Typisch Brusselse verwarring. We hopen dit in de toekomst nog aan te kunnen passen", aldus Corbey.