PvdA Europees parlement


Gaspijpleiding vanuit Rusland cruciaal

8 juli 2008

"Gas is relatief schone energie, laat de nieuwe gaspijpleiding er komen, maar houdt rekening met het milieu in de Baltische zee". Dat zeggen de PvdA- europarlementariers Jan Marinus Wiersma, Dorette Corbey en Thijs Berman.

De PvdA-eurodelegatie heeft zich sterk gemaakt voor deze genuanceerde uitspraak. Eerdere was het Europees Parlement veel kritischer over de pijp, waarvan Gasunie voor 9% eigenaar is maar waarover de Oostzeelanden kritisch zijn. Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met de sociaal-democratische voorstellen.

Vanuit Rusland zal via de Oostzee naar Duitsland een 1200 km lange gaspijplijn worden aangelegd. "Voor de gasvoorziening van Europa is dat belangrijk", verklaart Wiersma. "De pijplijn vergroot de voorzieningszekerheid van Europa en verbindt Rusland sterker met de EU. Maar natuurlijk moeten landen als Polen hierbij niet het gevoel krijgen dat het gaat om een Russisch-Duits één-tweetje."

Ook mag bij de bouw van de pijplijn het zeemilieu niet worden geschaad. "Gas is klimaatvriendelijker dan kolen", zegt Corbey, "Hierbij moeten de bezwaren van de Oostzeelanden over de milieudruk wel serieus worden genomen. Op dit moment vindt een milieueffectrapportage plaats, die resultaten wachten we af."

Deze rapportage is gevraagd nadat Europese burgers hun bezorgdheid over het milieu lieten blijken. "Die protesten hebben we zeer serieus opgenomen", zegt Berman, "De focus was de naleving van de Europese wetgeving op het milieu in de Baltische zee. Het lijkt me glashelder dat Europa zich aan milieu afspraken moet houden."

Daarnaast moet solidariteit tussen lidstaten de kern van het energiebeleid zijn, zodat bij onderbrekingen van de gastoevoer niemand in de kou hoeft te zitten, aldus de PvdA-eurodelegatie.