Artis

Kleine panda uit Artis gezoogd door huiskat

Persbericht

Kleine panda uit Artis gezoogd door huiskat

Kleine panda uit Artis gezoogd door huiskat

Een pasgeboren kleine panda uit Artis heeft een bijzondere adoptiemoeder gekregen. Nadat het jong door zijn moeder was verstoten, heeft een huiskat van een van de dierverzorgers de zorg overgenomen. Naast haar eigen vier kittens, zoogt de poes nu ook de kleine panda. Binnen het Europese fokprogramma is het niet eerder voorgekomen dat een kleine panda door een huiskat wordt gezoogd.

De kleine panda, ook wel rode panda genoemd, leeft net als zijn grote `neef', in bamboebossen. De kleine panda komt voor in het oostelijk Himalayagebergte. In Azië zijn panda's een bedreigde diersoort. Met behulp van fokprogramma's wordt de soort, in de loop van de tijd, behoed voor uitsterven. De kleine panda is opgenomen in een Europees fokprogramma (EEP).

De jonge panda doet het naar omstandigheden goed. Voor zijn overlevingskansen is het van groot belang dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en voldoende groeit. Dat zal de komende tijd moeten blijken. Zoals het er nu naar uitziet, moet de babypanda nog zeker een paar weken worden gezoogd.

De babypanda is afkomstig uit een nest van twee jongen van kleine pandamoeder Gladys en vader Werner. Aanvankelijk leek de moeder zich goed over de beide jongen te ontfermen, maar na een dag werden ze onderkoeld in het perk aangetroffen. Een huiskat van een van de verzorgers was net bevallen, waarna de poging is gewaagd om deze jonge panda's door de poes te laten zogen.

Een panda heeft de eerste cruciale dagen niet overleefd. De conditie van het pandajong was al zwak toen beide kleine panda's bij de huiskat werden geplaatst. Het is niet een unicum dat een huisdier, zoals kat of hond, een jong van een wild dier zoogt. Wel is het voorzover bekend, niet eerder voorgekomen in Europa dat een huiskat een kleine panda zoogt.