GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil einde aan onderdrukking van Roma in Europa

Straatsburg, 9 juli 2008 - Morgen stemt het Europees Parlement over een resolutie die de Europese Commissie oproept om in te grijpen in de volkstelling van de Romabevolking in Italië. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg noemt deze praktijken ronduit racistisch en is bang dat het leidt tot nog meer geweld tegen Roma.

De Italiaanse regering wil de vingerafdrukken verzamelen van alle Roma die zich in het land bevinden met als doel om de criminaliteit in Italië te bestrijden. De helft van alle Roma in Italië is minderjarig, vooral veel kinderen moeten daarom hun vingerafdruk afgeven.

Volgens Buitenweg geeft Italië hiermee open en bloot toe dat ze een onderscheid wil maken op basis van etniciteit. "Met het voornemen van de Italiaanse regering om vingerafdrukken te verzamelen van een specifieke bevolkingsgroep, maakt ze zich toch écht schuldig aan racisme en discriminatie. Hiermee schendt Italië mensenrechtenverdragen en het Europese recht. Dat het vooral om kinderen gaat, maakt het extra schrijnend. Bovendien is het bestrijden van de criminaliteit in Italië veel meer gediend met gedegen onderzoek naar corruptie en de maffia dan met het bestempelen van de Roma tot zondebok."

In mei al greep de Italiaanse regering niet in toen Roma-kampen in brand werden gestoken en dreigde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Maroni alle Roma uit te zetten of gevangen te nemen. Buitenweg: "Het zwart maken van de Roma lijkt stelselmatig te gebeuren in Italië. Ik ben ontzettend bang dat de maatregelen één dezer dagen zullen leiden tot een escalatie van geweld. We moeten er in Europa alles aan doen om dit tegen te houden".

De Europese Commissie heeft gevraagd om een verklaring van de Italiaanse regering. GroenLinks hoopt dat de EU er niet voor terug zal deinzen om Italië voor het Europees hof te slepen en eventueel een enorme dwangsom op te leggen. "We moeten een duidelijk signaal afgeven dat racisme en discriminatie niet worden getolereerd in Europa. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen en gelijk worden behandeld in Europa", aldus Buitenweg.

Ter info

De Groenen (initiatief van Europarlementariër Els de Groen) houden op donderdag 10 juli om 09.00 uur tijdens de stemming over de resolutie een t-shirtactie. Op de t-shirts staat de tekst 'against ethnic profiling' en is een vingerafdruk zichtbaar.

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa