Gemeente Bernheze


Preventie alcohol- en drugsgebruik Bernheze

Theatergroep Playback speelt Hotspot

Het terugdringen van het alcohol- en drugsgebruik onder jeugd is in de komende jaren een belangrijk speerpunt in het lokale gezondheidsbeleid van de gemeente Bernheze. Op 30 juni 2008 gaf wethouder A. Donkers van volksgezondheid het startschot voor een aantal acties om het alcohol- en drugsgebruik onder de aandacht te brengen.

Vooral het drinkgedrag van jongeren staat de laatste tijd in de belangstelling. Dit is niet zonder reden. Uit verschillende onderzoeken wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Alcoholvergiftiging, hersenschade en verslaving op latere leeftijd zijn reële gevolgen van alcoholgebruik op jonge leeftijd.

Regionale samenwerking
De gemeente Bernheze slaat daarom samen met enkele gemeenten in Noordoost Brabant, de instelling voor verslavingszorg Novadic Kentron en de GGD de handen ineen om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. De regionale samenwerking richt zich met name op preventie en controle. De samenwerkingspartners vinden het van belang dat ouders, lokale verenigingen en instellingen en scholen meewerken om het alcoholgebruik van jongeren terug te dringen.

Interactief theater
Vooruitlopend op het regionale project is op 30 juni 2008 het interactieve toneelstuk `Hotspot' opgevoerd door de theatergroep Playback. Hiervoor waren lokale scholen voor voortgezet onderwijs, instellingen voor jeugdgezondheidszorg, jeugd- en jongerenwerk, lokale politiek en een vertegenwoordiging van de Bernhezer jeugd uitgenodigd.

De voorstelling is een herkenbare en interactieve vorm van preventie. De rode draad door de voorstelling is weerbaarheid. Het publiek kon in het tweede deel van de voorstelling reageren op de gespeelde scènes, waarbij de volgende vragen aan de orde kwamen.

- Hoe ga je om met groepsdruk?

- Wat doe je als je vrienden drinken of gebruiken?
- Zeg jij nee? En zo ja, hoe doe je dit dan? Onder de aanwezigen ontstond een levendige discussie waarbij de toeschouwers op het podium werden uitgenodigd om te laten zien wat zij zouden doen.

Het publiek was enthousiast over de voorstelling. Juist de combinatie van herkenbare scènes en een stevige interactie zorgt ervoor dat er nagedacht wordt over de gevolgen en risico's van alcohol- en drugsgebruik.

Informatie over de voorstelling is te vinden op www.tgplayback.nl.