Ministerie van Financiën

Ondertekening wijzigingsprotocol bij het belastingverdrag tussen Zuid-Afrika en Nederland

empty

nieuwsbericht | 09-07-2008 | Directie Voorlichting

De minister van Financiën van Zuid-Afrika, de heer T. Manuel, en de ambassadeur van Nederland in Zuid-Afrika, de heer R.G. de Vos, hebben op 8 juli 2008 in Pretoria, Zuid-Afrika, het wijzigingsprotocol bij het belastingverdrag tussen Nederland en Zuid-Afrika uit 2005 ondertekend.

Dit protocol wijzigt het op 10 oktober 2005 te Pretoria totstandgekomen belastingverdrag tussen Nederland en Zuid-Afrika dat nog niet in werking is getreden. Het verdrag is in Nederland geratificeerd, maar in Zuid-Afrika nog niet. Vanwege een wijziging in de belastingwetgeving heeft Zuid-Afrika verzocht om aanpassing van het verdrag. De Nederlandse regering heeft met de Zuid-Afrikaanse wens tot heronderhandeling ingestemd. Deze onderhandelingen hebben tot het wijzigingsprotocol geleid.

Het verdrag voorkomt dubbele belasting op inkomen en vermogenswinsten. Daarnaast is het bedoeld om belastingontwijking te voorkomen en te voorzien in uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied.

Nederland en Zuid-Afrika kennen een lange geschiedenis van handelsrelaties en economische samenwerking, die een nieuwe impuls kreeg met de democratische veranderingen en het opengaan van de markt in Zuid-Afrika sinds 1994. Nederland is het vijfde exportland voor Zuid-Afrika (ruim EUR 1,6 miljard in 2007), na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland. Nederland is bovendien een grote internationale investeerder in Zuid-Afrika (EUR 760 miljoen in 2007). Zuid-Afrika is de belangrijkste handelspartner van Nederland in Afrika met een export vanuit Nederland van EUR 1,6 miljard in 2007.

Het verdrag heeft met name tot doel bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de economische betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika en om te wederzijdse investeringen in beide landen te bevorderen.

Het verdrag komt in de plaats van het oude verdrag uit 1971 en verbetert de voorwaarden voor investeringen in zowel Zuid-Afrika als Nederland. De zekerheid over de belastingheffing is namelijk belangrijk voor bedrijven die willen investeren in één van beide landen. Bovendien vermindert een belastingverdrag over het algemeen de administratieve lasten van de belastingplichtige, aangezien het niet meer nodig is om voor alle inkomensbestanddelen in beide landen aangifte te doen.

De belangrijkste voordelen voor Nederland zijn geen bronheffing op interest, een bronstaatheffing voor pensioenen, ook bij afkoop, een arbitragebepaling en een woonplaatsbepaling voor pensioenfondsen. Daarnaast geldt een 5% tarief bij deelnemingsdividenden en 10% voor portfoliodividenden. Tevens is een uitgebreid artikel over de uitwisseling van inlichtingen en een artikel over bijstand bij invordering conform het OESO-modelverdrag 2005 opgenomen.

Door de ondertekening van het wijzigingsprotocol kan het gewijzigde verdrag nu ook in Zuid-Afrika worden geratificeerd. Het wijzigingsprotocol zal ter goedkeuring aan de Staten-Generaal worden aangeboden.
Foto: minister van Financiën van Zuid-Afrika en ambassadeur van Nederland in Zuid-Afrika ondertekenen wijzigingsprotocol

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Belastingen internationaal


* Laatst aangepast: 09-07-2008