TenneT


Veelbelovende start voor NorNed-kabel

09-07-2008 Met een beschikbaarheid van bijna 100 procent heeft de NorNed-kabel, de onderzeese elektriciteitsverbinding tussen Nederland en Noorwegen, een veelbelovende start gemaakt. In de eerste twee maanden waarin de kabel in bedrijf was, werd een zeer hoge opbrengst van ongeveer 50 miljoen euro gerealiseerd. Dit resultaat overtrof alle verwachtingen: in de voor de NorNed-kabel opgestelde business case werd uitgegaan van een jaarlijkse opbrengst van 64 miljoen euro. In twee maanden tijd is maar liefst 12 procent van de totale kosten van de kabel terugverdiend.

Sinds de NorNed-kabel op 6 mei in bedrijf werd genomen, heeft de verbinding ruimschoots voldaan aan de verwachtingen van de netbeheerders TenneT en het Noorse Statnett bij aanvang van dit ambitieuze project. Lage elektriciteitsprijzen in Zuid-Noorwegen (veroorzaakt door zware regenval en hoge waterstanden in de Noorse spaarbekkens) en hoge elektriciteitsprijzen in Nederland (als gevolg van stijgende olie- en gasprijzen) hebben ervoor gezorgd dat de elektriciteit in de afgelopen twee maanden voornamelijk van Noorwegen naar Nederland stroomde. Tot op heden is in totaal 1 Terawattuur (1 miljoen megawattuur) aan Noorse waterkracht naar Nederland geïmporteerd.

"TenneT en haar Noorse tegenhanger Statnett verwachten dat de opbrengst van de NorNed-kabel over het gehele boekjaar aanzienlijk hoger zal uitvallen dan de 64 miljoen euro waarvan wij in de business case uitgingen," aldus Mel Kroon, algemeen directeur van TenneT. De NorNed-kabel heeft de veerkracht van de Nederlandse elektriciteitsmarkt aanzienlijk versterkt.

De NorNed-kabel moet een bijdrage leveren aan de stabiliteit van de Nederlandse groothandelsmarkt voor elektriciteit. Uit een eerste analyse blijkt dat zonder het `buffereffect' van de kabel de prijzen hoger zouden zijn geweest. Zo bereikte op 6 mei 2008 de APX-index een maximum van 180 euro per MWh. Zonder de NorNed-kabel zou de prijs op die dag verschillende malen een piekwaarde van 500 euro per MWh hebben bereikt.

In de afgelopen twee maanden werd de transportcapaciteit van de kabel tegen een gemiddelde prijs van EUR 48,19 per MW geveild, met een maximum van EUR 193,51. In dezelfde periode bedroeg de gemiddelde elektriciteitsprijs EUR 70,96 per MWh, met een maximum van 108,26 euro per MWh.