Gemeente Leeuwarden

Eurofighters en Hawks te gast op Leeuwarder Vliegbasis

Bron: Gemeente Leeuwarden (09-07-2008) Vanaf mei tot en met november 2008 volgen 15 cursisten de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) op de vliegbasis Leeuwarden. Deze training, georganiseerd door het 323 Tactes squadron, leidt ervaren F-16 vliegers op tot wapeninstructeur. In de periode van vrijdag 11 juli tot en met vrijdag 25 juli bezoeken vier Eurofighters en Hawks de vliegbasis Leeuwarden om te fungeren als oefenvijand in het kader van de Fighter Weapons Instructor Training. Vanaf mei tot en met november 2008 volgen 15 cursisten de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) op de vliegbasis Leeuwarden. Deze training leidt ervaren F-16 vliegers op tot wapeninstructeur. Aan de training nemen dit jaar vijf landen deel; de Nederlandse, Noorse, Belgische, Deense en Portugese Luchtmacht.

Vanaf 11 juli tot en met 25 juli wordt de vliegbasis bezocht door de Britse Royal Air Force met vier Hawks en Eurofighters, die in deze fase fungeren als oefenvijand. Aan de oefening nemen ook Duitse F-4 Phantoms deel, maar die vliegen vanaf thuisbasis Witmund. Vanaf vliegbasis Eindhoven vliegen de C-130 Hercules en KDC-10 tankvliegtuig mee in de missies.

Naast het reguliere vliegprogramma met F-16's van de vliegbasis Leeuwarden vliegt er tweemaal per dag een wave met 12 F-16´s voor de FWIT.