Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Kenmerk Uw brief van uli 2008
8 j BVE/Stelsel/19887

Onderwerp
Vervolgantwoord vragen
Depla over fusie van
grote roc's

In mijn antwoord op de vragen van het lid Depla over de fusie van grote roc's (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 1906) heb ik u laten weten dat ik het ROC Amsterdam en het ROC Flevoland zou uitnodigen voor een gesprek over de plannen om te komen tot bestuurlijke samenwerking. Dat gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden. Ik informeer u bij dezen over de uitkomsten daarvan.
Uit de toelichting die door de colleges werd verstrekt blijkt dat het de bedoeling is dat de beide roc's volledig zelfstandig blijven; er is noch een fusie van de instellingen, noch een fusie van de rechtspersonen die de instellingen in stand houden aan de orde. Wat men beoogt is een formele samenwerking, binnen een derde, nog op te richten stichting. Deze derde stichting zal geen bevoegdheden hebben voor wat betreft de beide roc's. Ten aanzien van beide roc's afzonderlijk zal volledig worden voldaan, aldus de roc's, aan de wettelijke eisen, onder meer die met betrekking tot de bestuursstructuur.

Nu er geen sprake is van een fusie als bedoeld in artikel 2.1.3 van de WEB, behoeven de plannen van de roc's geen goedkeuring mijnerzijds. Ik zal uiteraard wel nagaan of de voornemens zoals die nu aan mij kenbaar zijn gemaakt, ook aldus worden gerealiseerd. Ik heb de roc's daarom verzocht mij de statuten van de op te richten stichting te doen toekomen. De statuten van de rechtspersonen die ROC Amsterdam en ROC Flevoland in stand houden en alle wijzigingen daarvan moeten op grond van de WEB al aan mij worden toegezonden, evenals bestuursreglementen en wijzigingen daarvan.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag, T +31-70-4123457 F +31-70-4123456 www.minocw.nl

blad 2/2

3 april 2008

Antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Depla (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart over de fusie van grote ROC's. (Ingezonden 5 maart 2008)

Vraag 1
Kent u het bericht dat het ROC1 van Amsterdam en het ROC van Flevoland met elkaar gaan fuseren?2

Vraag 2
Hoe verklaart u deze ontwikkeling?

Vraag 3
Voor welk probleem is deze fusie een oplossing en welke andere oplossingen had men kunnen overwegen?

Vraag 4
Hoe beoordeelt u de gevolgen van deze ontwikkeling voor individuele docenten en deelnemers in het algemeen en voor de menselijke maat binnen het onderwijs in het bijzonder?

Vraag 5
Heeft u de bevoegdheid om zich te mengen in deze fusie? Zo neen, waarom niet? Zo ja, op welke wijze gaat u zich dan opstellen in deze kwestie en welke overwegingen liggen daaraan ten grondslag?

Antwoord op de vragen 1 tot en met 5 Het ROC van Amsterdam en het ROC Flevoland hebben mij meegedeeld te willen komen tot bestuurlijke samenwerking. Van een fusie tussen de roc's zou volgens de betrokken colleges van bestuur geen sprake zijn. Mijn bevoegdheid om mij in deze kwestie te mengen is afhankelijk van de wijze waarop de samenwerking vorm krijgt. In het algemeen geldt dat voor een fusie tussen twee instellingen op grond van artikel 2.1.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs mijn toestemming nodig is. Voorts dient de bestuurlijke constructie van instellingen te voldoen aan de wettelijke voorschriften. Ik heb aan de colleges een aantal vragen voorgelegd, waarop ik een antwoord nodig heb alvorens uw vragen verder te kunnen beantwoorden. Ik heb de roc's uitgenodigd om deze vragen in een gesprek met mij te beantwoorden. Ik zal na afloop van dat gesprek mijn standpunt bepalen over de voorgenomen samenwerking en u daarover informeren.

6
44
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap OCW 11 Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag, T +31-70 - 4123457 F +31-70-4123456 www.minocw.nl