Openbaar Ministerie

OM Rotterdam tevreden over eerste resultaten supersnelrecht

Rotterdam, 9 juli 2008

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam is zeer tevreden met de resultaten van het zogenoemde supersnelrecht (SSR). Sinds begin april bestaat in Rotterdam de mogelijkheid aangehouden verdachten binnen drie dagen voor een politierechter te brengen.

De invoering van het supersnelrecht kwam tot stand in overleg met de rechtbank, politie, reclassering en advocatuur in Rotterdam. Het maakt deel uit van het beleid om veelplegers en mensen die geweld uitoefenen tegen mensen met een publieke taak zo snel mogelijk te berechten. De eerste zitting was op 2 april, en inmiddels is bijna elke (werk)dag, standaard om 14.00 uur, een supersnelrechtzitting.

Tussen 2 april en 1 juli 2008 zijn er 65 zaken afgedaan. Het ging daarbij om 56 personen. Sommige verdachten hebben inmiddels al voor de tweede keer op een SSR-zitting gestaan in verband met nieuwe delicten.

Het merendeel van de verdachten waren veelplegers. Zij maakten zich vooral schuldig aan diefstal, van spijkerbroeken uit winkels tot bliksemafleiders van gebouwen. De opgelegde straffen varieerden van voorwaardelijke straffen en werkstraffen tot vier maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. In één zaak volgde een vrijspraak.

In vijf zaken ging het om verdachten van geweld tegen mensen met een publieke taak. Dat ging in drie zaken om politiemensen, en de andere twee handelden om geweld tegen een medewerker van een reclasseringsinstelling en om bedreiging van een RET-beambte. In al deze vijf zaken volgde een veroordeling, variërend van een werkstraf van dertig uur tot één maand celstraf onvoorwaardelijk.

Bij veel veroordeelden werd reclasseringstoezicht voor een proeftijd van twee jaar opgelegd. Waar mogelijk werden vorderingen van de benadeelde partij ook behandeld, en die zijn in veel zaken ook toegewezen.