Leefbaar Rotterdam


maandag, juli 07, 2008

Onverzekerde EU-ers in Nederland

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 7 juli 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording

Geacht College,

In de EU bestaat een wet waarin vrij verkeer van personen geregeld is; men mag reizen, heeft drie maanden de tijd om werk te zoeken, dan moet men beschikken over een inkomen en een ziektekostenverzekering, zo luidt de wet. Dit geldt voor Pool, Fransman en (waarschijnlijk) na
01-01-09 ook voor Roemeen en Bulgaar.

Wat er moet er gebeuren als er na drie maanden geen sprake is van werk of verzekering staat niet in de wet. De consequenties hiervan laten zich al voelen bij de opvang voor daklozen en verslavingszorg in de grote steden, waar verslaafde, verloederde, onverzekerde en werkloze Europeanen zich aanmelden. Volgens de GGD Rotterdam staan er bij een instelling voor verslavingszorg al ettelijke tientallen verslaafde Europeanen op de wachtlijst. Een VVD raadslid in Den Haag heeft zijn gemeentebestuur al om maatregelen gevraagd, want daar doemen deze problemen ook op, evenals in Amsterdam.

Naar aanleiding van de column van Pieter Hilhorst in de Volkskrant van
1 juli met de titel eigen zwervers eerst heb ik de volgende vragen voor het College:


1. Wordt na de drie maanden waarin sommige Europeanen die niet tot werk/zorgverzekering hebben kunnen komen een terugkeer naar het thuisland aangezegd? Zo nee waarom niet?


2. Bent U van mening dat de gemeente Rotterdam een zorgplicht heeft ten aanzien van verloederde, verslaafde en onverzekerde Europeanen in de vorm van toegang tot maatschappelijke opvang / of zorg? Zo ja, hoever strekt die dan?


3. In wat voor stadium bevindt zich het overleg met de staatssecretarissen van justitie en Europese zaken over het onvermogen van de Nederlandse staat om EU-burgers indien zij onverzekerd zijn en (chronisch) hulpbehoevend onvrijwillig te repatriëren?


4. Welke effectieve en duurzame uitzettingsinstrumenten zijn er tot nu toe ontwikkeld om onvrijwillige repatriëring gestalte te geven en welke resultaten kunt u hiervan noemen?


5. Welke strategie overweegt het college evt. in G4 verband om deze grote stadsproblematiek als gevolg van onvoldoende rijksbeleid aan de orde te stellen in het kabinet?


6. Ligt het voor de hand nieuwe uitzettingsfaciliteiten per 01-01-09 te implementeren? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Daphne van Houte
Leefbaar Rotterdam