Nederlanders bij meest tevreden burgers van de Europese Unie

09/07/2008 17:28

Europese Commissie

De Nederlandse burgers behoren tot de meest tevreden inwoners van de Europese Unie. Liefst 96% van de Nederlanders zegt tevreden te zijn met het leven dat zij leiden en iets meer dan de helft (51%) is zelfs zeer tevreden. Nederland staat hiermee samen met Denemarken op nummer één van de Europese lidstaten.

Dat blijkt uit de nieuwe Eurobarometer, de periodieke opiniepeiling die de Europese Commissie laat uitvoeren in alle 27 EU-landen. Het onderzoek voor de jongste Eurobarometer is gehouden in april 2008 onder ruim duizend Nederlanders.

Als het gaat om levenskwaliteit, werkgelegenheid en de economie oordelen Nederlanders dat het in eigen land duidelijk beter toeven is dan in de rest van de EU. Op deze drie fronten zijn Nederlanders opvallend veel optimistischer dan de gemiddelde Europeaan.

Ruim acht op de tien (83%) Nederlanders noemen de kwaliteit van leven in eigen land beter dan in het gemiddelde EU-land, tegen 46% voor het gemiddelde van de 27 EU-landen. Voor de werkgelegenheid zijn de cijfers 80% voor Nederland versus 34% EU-gemiddelde en voor de Nederlandse economie 73% versus 38%.

Wat betreft de toekomstverwachtingen valt op dat er een flinke toename is van het pessimisme over de economische situatie in Nederland. Bijna de helft (44%) van de Nederlanders voorziet een verslechtering. Een half jaar geleden was dat nog 24%. Deze trend komt overeen met andere EU-landen, waar eveneens een duidelijke verslechtering is te zien van het vertrouwen in de economische toekomst. Over de ontwikkeling van de financiële situatie in het eigen huishouden zijn Nederlanders iets positiever dan de gemiddelde Europeaan.

Europese Unie

Criminaliteit en gezondheidszorg zijn de onderwerpen die de Nederlanders het meest bezighouden, gevolgd door onderwijs en economie. Werkloosheid scoort in Nederland veel lager dan gemiddeld in Europa.

Als belangrijkste taken voor de Europese Unie zien Nederlanders criminaliteit (45%) en milieuzaken (42%). Immigratie is gestegen van de zesde naar de derde plaats op de prioriteitenlijst van Nederland. Sociale zaken, onderwijs en pensioenen ziet de Nederlander het liefst op nationaal niveau behandeld.

De Nederlandse steun voor het lidmaatschap van de Europese Unie is licht afgezwakt vergeleken met een half jaar geleden; van 79% naar 75%. Dit is nog steeds het hoogste cijfer in heel Europa. Gemiddeld ziet 52% van de Europeanen het nut van het EU-lidmaatschap.

Als belangrijkste positieve aspecten van het EU-lidmaatschap noemen Nederlanders de mogelijkheid om overal in Europa vrij te kunnen reizen, werken en studeren (61%), de euro (46%) en een sterkere invloed in de wereld (39%).

Uitbreiding

Nederlanders staan gemiddeld positiever tegenover uitbreiding van de EU dan de gemiddelde Europeaan. Toch is minder dan de helft van de Nederlanders te porren voor een EU-lidmaatschap van de drie kandidaat-lidstaten Kroatië, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Turkije. Toetreding van Turkije krijgt steun van 40% van de Nederlanders tegen 31% van de Europeanen. Als Noorwegen, Zwitserland en IJsland lid zouden willen worden van de EU, worden zij daarentegen met open armen ontvangen door de Nederlanders.





http://ec.europa.eu/nederland/your(underscore)opinion/your(underscore)voice/inde