PvdA Rotterdam


Topscore: orde op zaken

Wo 9 Jul 2008 - Redactie

Nora Storm is in Rotterdam een begrip. En dat is meer dan verdiend. Met het project De Stormvogel helpt ze drugsverslaafden op weg naar een menswaardig bestaan, aldus Tunahan Kuzu, gemeenteraadslid namens de PvdA. Door steun te geven aan mensen die aan lager wal zijn geraakt, draagt ze iedere dag opnieuw, mét haar jongens en meiden, bij aan een veiliger, mooier en socialer Rotterdam. De afgelopen tijd is de stichting vaak in het nieuws geweest. Meestal slecht nieuws, helaas. Het openbaar ministerie onderzoekt op dit moment of daar financieel alles op orde is. Een strafzaak wegens vermoedelijke financiële onregelmatigheden loopt. En alleen al om die reden kan er vanuit de politiek nu niet veel over gezegd worden. Het woord is aan de rechter. De PvdA hoopt, zo als heel veel Rotterdammers, op een goede afloop. Tunahan Kuzu benadrukte gisteren dat het werk van Nora van veel waarde is voor de stad.

Nieuw bestuur Topscore
Één van de meest succesvolle projecten van Stormvogel is Topscore, het uitzendbureau voor schoonmaakwerk. Waar veel verslaafden weer een nuttige dagbesteding krijgen. De strafzaak heeft betrekking op dit onderdeel. Niemand wil vooruitlopen op de uitkomst van dit onderzoek, aldus Tunahan Kuzu maar er dient nu al het één en ander te veranderen. Ieder project dat geld krijgt van de gemeente moet zorgen voor een duidelijke en transparante boekhouding. Ook wethouder Jantine Kriens (PvdA) is het daarmee eens. Zo liet ze in de gemeenteraad weten: Het is ook aan de pioniers om in te zien dat na verloop van tijd de zaken anders moeten worden geregeld.
Binnenkort treed er een nieuw bestuur aan dat orde op zaken gaat stellen.

Zie verder het onderstaand verslag uit het AD/RD van vandaag:

Nora Storm zet een punt achter Topscore
De voorvrouw van de Junkiebond Nora Storm (62) stopt definitief met haar uitzendbureau voor verslaafden Topscore. Officieel heet het dat ze met de VUT gaat. Na het gedoe met declaraties is haar gevraagd te stoppen met Topscore. Ze is niet bedroefd: Na de ellende van het afgelopen jaar wil ik zo snel mogelijk niet meer doorgaan met Topscore.Eigenlijk zou zij per 1 januari stoppen, nu doet ze dat binnen drie weken.

Het uitzendbureau in schoonmaakwerk door verslaafden heeft moeilijke tijden achter de rug na aangifte van een ex-werknmere over malversaties. De administratie was een puinhoop, wist ook de gemeente. Toch werden tonnen subsidies verstrekt.
Daarnaast loopt een strafrechterlijk onderzoek naar valsheid in geschrifte. Nora Storm heeft altijd gezegd dat boekhouden niet haar strekste kant is, maar dat ze zich nooit heeft verrijkt. Zij bendadrukt dat niet alleen de gemeente, maar ook hara bestuur heeft zitten slapen bij controle van de financiën.

Wethouder Kriens, die gisteren op het stadhuis met de gemeenteraad over Topscore sprak, noemde het een heel moeilijk besluit. Het is ook aan pioniers om in te zien dat na verloop van tijd de zaken anders moeten worden geregeld.Binnenkort treedt een nieuw bestuur aan van Topscore, waarmee de gemeente met een schone lei wil beginnen. Ook de zoon van Storm en Heidi vertrekken bij Topscore. Het zal niet makkelijk zijn voor de opvolgers, zegt Storm. We hebben meer dan tweehonderd medewerkers, van wie er zestig dagelijks op straat voor Topscore werken. Dat moet je niet onderschatten.

Storm blijft zich inzetten voor verslaafden via haar stichting Stormvogel. Met de VUT gaat ze dan ook niet. Hoe kan dat nou? Ik heb dit werk altijd als vrijwilliger gedaan.

Verschenen in het AD Rotterdams Dagblad van woensdag 9 juli 2008