Gemeente Hilvarenbeek


Gemeente Hilvarenbeek investeert 1,8 miljoen in Esbeek

De gemeente Hilvarenbeek gaat het komende jaar 1.8 miljoen euro investeren in de kern Esbeek. Voor dat bedrag worden rioleringswerkzaamheden uitgevoerd en onderhoudswerkzaamheden aan wegen en fietspad. Gelijktijdig wordt ook een aantal maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te vergroten. Het college heeft er bewust voor gekozen deze werkzaamheden met elkaar te combineren zodat werk-met-werk gemaakt kan worden en op kosten kan worden bespaard.

Belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is dat de capaciteit van het rioolstelsel wordt vergroot. Daarnaast zal een extra regenwatersysteem worden aangelegd waarop straten, trottoirs en ook daken van huizen worden aangesloten zodat regenwater niet langer in het riool verdwijnt maar wordt afgevoerd naar oppervlaktewater. Dat voorkomt onnodige belasting van riolering en waterzuivering en zorgt voor een natuurlijke aanvulling van het grondwater. Verder worden diverse panden - die nu nog zijn aangesloten op zogenaamde drukriolering - aangesloten op vrij-vervalriolering.

Vervolgens worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan Groenstraat, Dorpsstraat, Esbeekseweg en aan de kruising van Esbeekseweg en Lage Mierdseweg. Ook het fietspad langs de Esbeekseweg wordt opgeknapt. Gelijktijdig wordt een aantal maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te vergroten. Zo wordt onder meer de maximumsnelheid op de Dorpsstraat teruggebracht tot 30 km per uur en wordt de inrichting van de Esbeekseweg aangepast aan het geldende snelheidsregime van 50 km per uur. Op kruisingen worden plateaus aangebracht om de snelheid van het verkeer te beperken. Verder worden de bushaltes aan de Esbeekseweg opnieuw ingericht zodat ze beter toegankelijk worden voor minder-validen en gehandicapten.

De totale kosten van de werkzaamheden zijn geraamd op 1.8 miljoen euro. De provincie draagt ruim 136.000,00 bij in de kosten van de verkeersveiligheidsmaatregelen en voor het toegankelijker maken van bushaltes. Het grootste deel van deze bijdrage is toegekend in het kader van de zogenaamde gebiedsgerichte aanpak (GGA) waarbij provincie, Rijkswaterstaat, politie en acht gemeenten in Midden-Brabant gezamenlijk regionale pakketten met verkeersveiligheidsmaatregelen samenstellen en uitvoeren.

Dit najaar wordt gestart met de voorbereiding van het project. De verwachting is nu dat het totale werk rond de zomer van 2009 afgerond kan worden.

Het plan dat de werkgroep Herinrichting kom Esbeek onlangs presenteerde om de dorpskern verder te verfraaien, wordt nu - behoudens de herbestrating van de Dorpsstraat met gebakken klinkers - nog niet uitgevoerd. Het college beschouwt dit plan als een wens die voor de langere termijn zeker nastrevenswaardig is, maar waarvoor op dit moment de extra middelen ontbreken. Het gaat namelijk om een groot gebied en om dit plan uit te kunnen voeren, dienen ook percelen grond aangekocht te worden.
De werkzaamheden die nu worden uitgevoerd, blokkeren de toekomstige inrichting - zoals de werkgroep die graag ziet - overigens niet.