Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 9 juli 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGTL-2008/2785 - Onderwerp
Beantwoording vragen van de heer Poppe in het Algemeen Overleg vervoer gevaarlijke stoffen van 21 mei 2008

Geachte voorzitter,

In het Algemeen Overleg vervoer gevaarlijke stoffen van 21 mei 2008 heb ik, naar aanleiding van de inbreng van de heer Poppe, toegezegd om schriftelijk terug te komen op twee punten. Het gaat hier om een antwoord op de vraag over de omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen in kleinverpakkingen, mede in relatie tot het basisnet. Daarnaast heb ik toegezegd te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om in Europees verband te zorgen voor betere herkenbaarheid van voertuigen die gevaarlijke stoffen vervoeren.

Voor wat betreft het vervoer van gevaarlijke stoffen in kleinverpakkingen informeer ik u als volgt:

Ongeveer 10% van het totale goederenvervoer bestaat uit vervoer van gevaarlijke stoffen. Het overgrote deel hiervan omvat in bulk vervoerde brandbare vloeistoffen. Kleinverpakkingen worden voornamelijk vervoerd in het distributietransport (bevoorrading van winkels etc.).

Gevaarlijke stoffen in kleinverpakkingen leveren geen significant risico op voor de omgeving. Daarom spelen gegevens daarover geen rol in de risicomodellen die ten grondslag liggen aan de berekening van de externe veiligheidsrisico's van het transport. Om deze reden worden gegevens over dit vervoer niet actief verzameld en wordt het vervoer van gevaarlijke stoffen in kleinverpakkingen niet betrokken bij de ontwikkeling van het basisnet.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGTL-2008/2785

Wel zal nader onderzoek worden uitgevoerd naar de omvang en relevantie van de stromen met explosieven (zie het Kabinetsstandpunt inzake het AGS-advies Ontplofbare Stoffen, brief van de Minister van VROM aan de Tweede Kamer; Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, 29383, nr. 110).

Voor wat betreft de herkenbaarheid van voertuigen die gevaarlijke stoffen vervoeren herhaal ik mijn bereidheid om in Europees verband te bezien of er draagvlak is voor aanvullend beleid op dit terrein. De eerste gelegenheid hiervoor is in maart 2009 in de vergadering van de Joint Meeting RID/ADR/ADN van de United Nations Economic Commission for Europe. Vanzelfsprekend zal ik u over de resultaten daarvan te zijner tijd informeren.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---