Voedingcentrum


Etiket waarschuwt voor azo-kleurstoffen

Het Europees Parlement wil dat fabrikanten van producten met azo-kleurstoffen op het etiket aangeven dat deze stoffen erin zitten. Vanaf 2009 komt op het etiket de waarschuwing te staan: âazo-kleurstoffen kunnen een allergische reactie uitlokken en hyperactiviteit bij kinderen veroorzakenâ.

Aanleiding voor deze beslissing, die het Europees Parlement op dinsdag 8 juli heeft genomen, is onder meer het onderzoek van Mc Cann (2007). Volgens dit onderzoek veroorzaken de azo-kleurstoffen, die onder meer in snoep en limonade kunnen voorkomen, hyperactiviteit bij kinderen.

Onafhankelijk advies
De Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft het mengsel kleurstoffen uit de studie van Mc Cann ook op hun veiligheid voor de consument beoordeeld. Daarbij is duidelijk geworden dat wetenschappers nog niet eens zijn over de vraag of de azo-kleurstoffen daadwerkelijk schadelijk zijn. Niettemin heeft het Europees Parlement besloten dat fabrikanten uit voorzorg consumenten moeten waarschuwen voor mogelijke risicoâs.

Extra toevoegingen
In principe zijn kleurstoffen niet noodzakelijk. Blauwe snoepjes zien er misschien grappig uit, maar zonder kleurstof smaken ze even lekker. Wilt u dat uw kind vanaf dit moment geen azo-kleurstoffen meer binnenkrijgt? Vermijd dan producten met de nummers E102 tartrazine, E104 chinolinegeel, E110 oranjegeel, E122 azorubine, E124 cochenillirood en E129 allurarood.

Zie ook
⢠Nieuwsbericht âVoorkom te veel snoepenâ
⢠E-nummers