KNHS


Albert Zoer uiterst nuchter onder tegenslag
9 juli 2008
Albert Zoer1

1 | 2

HOOGEVEEN (KNHS) - Albert Zoer reageerde woensdag in de hal van het Hoogeveense ziekenhuis Bethesda uiterst nuchter op zijn dubbele beenbreuk. "Dit is flink balen, maar ik ga er alles aan doen om Hong Kong te halen!", was de kernachtige uitspraak van Zoer. Albert viel dinsdagochtend in de buitenbak tijdens het maken van enkele trainingssprongen met een jong paard, waarbij hij zijn linkerbeen op twee plaatsen brak.

In de hal was ook aanwezig chirurg R.J.M. van Haasen, die Albert Zoer dinsdagavond opereerde. "Ik heb de fotos gezien en die tonen dat de breuk perfect is gezet. Daarbij komt dat de gehele operatie zo is verlopen als we hadden gehoopt", aldus Van Haasen, die op dit moment de kans van Zoer op deelname aan de Olympische spelen gering acht. "Er wordt door springruiters extreem veel kracht gezet tijdens het paardrijden en als de ijzeren pen die we in het bot hebben geplaatst zou breken zijn we verder van huis", aldus de chirurg. Via één van de klanten van de in paarden handelende familie Zoer is er contact gelegd met de Italiaanse arts dokter Costa, die met name in de motorsport faam heeft verworven met het uiterst snel oplappen van motorcoureurs. Via de klant van de familie Zoer zou deze heer Costa hebben laten weten kans te zien om Albert Zoer binnen tien dagen weer in het zadel te kunnen hebben. "Ik ken deze arts niet, en ik weet ook niets van hem af, maar via de KNHS en NOC*NSF wordt alles onderzocht wat mogelijk is om bij te dragen aan een voorspoedig herstel", vertelde Albert.
Daarbij houdt hij zelf nog alle mogelijkheden open. "Is het t beste dat ik in Nederland blijf, dan doe ik dat, maar vinden de deskundigen het beter dat ik naar Italië ga, dan doe ik dat!". Het is Zoer zelf die perfect weet wat hem dinsdagochtend is overkomen. "Het paard sprong te vroeg weg, landde in de oxer en ik viel er af. Daarna kwam het paard over me heen rollen, terwijl onder mijn been een gevallen paal lag. Ik hoorde het bot breken. Daardoor had ik meteen door dat het helemaal fout was. Als je me vraagt wat ik op dat moment dacht moet ik eerlijk zijn: Ik weet het niet. Wel dat ik heel veel pijn had".
Toch is Albert strijdlustig. "Ik heb honderden SMS'jes gehad, tientallen gemiste oproepen, enorme hoeveelheden bloemen zijn hier bezorgd. Daaruit concludeer ik dat iedereen intens met me meeleeft en daaruit hoop ik de kracht te kunnen putten om mijn best te doen om Hong Kong te halen". Angst dat Okidoki uit vorm zal raken heeft de ruiter niet. "Voor Aken heeft Okidoki ook een behoorlijke periode rust gehad en toen ik hem in de landenwedstrijd aan de start bracht was hij er voor de volle honderd procent. Daarbij komt dat hij de komende dagen gewoon wordt doorgetraind, dus zijn trainingsuurtjes zal hij wel maken".

De vraag is hoe Albert Zoer twee - 180 graden uit elkaar liggende - emoties verwerkt. De ene is zijn zege in de Grote Prijs van Aken; zonder meer zijn grootste persoonlijke individuele succes als springruiter. En amper 36 uur later zijn dubbele beenbreuk. "Ik ben natuurlijk verdrietig dat het laatste me is overkomen. Aan de andere kant ben ik nooit een echt uitbundig type, zelfs niet in Aken na mijn zege. Daarom ben ik nu ook niet diep triest. Ik ben een nuchter mens, zonder al te veel emoties. Maar ik vraag me natuurlijk wel af waarom mij dit nu moet overkomen. Mijn linkerbeen is gebroken, maar je treft ik het Hoogeveense ziekenhuis Bethesda geen gebroken mens aan", vertelde Albert, die er zelf op hoopt dat hij tijdens de quarantaineperiode van zijn paard in Handel zelf weer in staat is om Okidoki te berijden. "Ik weiger die hoop nu al op te geven!", aldus de strijdlustige ruiter uit het Drentse Echten.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto's Albert Zoer en chirurg Van Haasen door: www.melissen.net