Groen!

Brussel, 9 juli 2008

Enkel energierevolutie schakelt risico op kernenergieongelukken uit

Het uraniumlek in Tricastin, Zuid-Frankrijk, in een centrale voor de behandeling van kernafval is geen alleenstaand geval. "De recente accidenten en informatie confronteren er ons nog eens mee dat kernenergie in geen geval veilig en schoon is" stelt Tinne Van der Straeten, Groen! kamerlid. Onlangs nog, op 16 juni, werd bekend dat er al 20 jaar radioactieve vloeistof lekt uit een ondergrondse opslag voor kernafval in Asse (Nedersaksen - Duitsland). Ook in juni sloeg de Europese Commissie alarm na een lek in het koelsysteem van een kerncentrale in Slovenië. Alleen al de laatste 4 weken kenden we meerdere incidenten in Europa door activiteiten gerelateerd aan kernenergie.

In eigen land zijn er op dit moment geen incidenten, maar ook wij zijn niet probleemvrij. Zo bleek uit een aantal parlementaire vragen van Tinne Van der Straeten dat er problemen zijn met de vaten waarin middelradioactief afval wordt opgeslagen. Tinne Van der Straeten: "Het gaat over 13 000 vaten afval van de vroegere Eurochemic-fabriek. Die vaten zijn gestapeld in bunkers. Bij controle alleen aan de buitenkant van de stapeling bleek dat er problemen zijn met 91 vaten. Het NIRAS, die de controles uitvoert, stelt dat naarmate de controles vorderen er meer niet-conforme vaten opduiken. Dit afval werd zo'n 30 jaar geleden in vaten gestoken maar vandaag blijkt dat de gebruikte technologie niet veilig is."

De onveiligheid van de kerncentrales zelf en het ontbreken van een veilige oplossing voor het bergen van kernafval maken duidelijk dat de uitstap uit de kernenergie zoals die in 2002 beslist werd door de paarsgroene regering een logische en vooral beschermende maatregel is. Groen! vraagt dan ook duidelijkheid van de regering. "Waarom tijd en geld steken in een nieuwe studie, die eigenlijk alleen maar rechtsonzekerheid creëert over het bestaande wettelijk kader dat de kernuitstap regelt. Het is beter tijd en geld te steken in het omturnen van ons energiesysteem en eindelijk werk te maken van een echte energierevolutie: groene, hernieuwbare, gedecentraliseerde energieproductie in een goed werkende energiemarkt. Vandaag kernenergie blijven verdedigen is een onverantwoorde en gevaarlijke keuze voor technologieën uit het verleden. Ook ons land moet zich dringend gaan richten op de toekomst." besluit Tinne Van der Straeten.

Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid

Extra informatie:

Uraniumlek in Tricastin

Het incident vond gisteren om 06.30 uur plaats in een centrale voor behandeling van atoomafval. Uit een tank, met daarin 360 kilogram uranium, lekte radioactieve vloeistof. Een deel van die vloeistof kwam in de rivieren Gaffière, Lauzon en Rhône terecht.

Radioactieve vloeistof lekt al 20 jaar uit ondergrondse opslag voor kernafval

Sinds 1988 lekt radiocatieve vloeistof uit de ondergrondse opslagplaats voor kernafval Asse II nabij Braunschweig in Nedersaksen. Meer specifiek is Cesium 137 vrijgekomen uit de opslagplaats die zich in een vroeger zoutmijn bevindt. In Asse II wordt 89 000 ton radioactief afval geborgen. De beheerder van de site is Helmholtz Zentrum. Die gaven pas op 16 juni toe dat er een probleem is. De federale staat "Nedersaksen" informeerde de Duitse regering op 24 juni ll.

Een constante bij dergelijke accidenten is dat de overheden en betrokken instanties telkens proberen de accidenten eerst te ontkennen of te minimaliseren. De Helmholtz Institute for Scientific Research (staatsbedrijf) heeft het lek in Asse II pas toegegeven onder druk van de Duitse pers. De Franse autoriteiten maakten het accident pas uren na de feiten bekend en minimaliseren ook nu de impact. Nochtans ligt volgens de onderzoekers de straling honderd keer boven de toegelaten straling voor een heel jaar.