Fortis Bank

Persbericht
Brussel/Utrecht, 9 juli 2008

Fortis verkoopt International Asset Management Limited

Fortis heeft International Asset Management Limited (IAM) verkocht aan de directie, die hierin wordt bijgestaan door enkele externe investeerders.

IAM is sinds 1989 in Londen gevestigd en beheert funds of hedge funds. Per 31 maart 2008 had de onderneming een vermogen van USD 4,3 miljard onder beheer. IAM was voorheen een dochter van ABN AMRO Asset Management, en werd eigendom van Fortis toen deze bank samen met RBS en Santander in 2007 ABN AMRO overnam.

Lex Kloosterman, lid van het Executive Committee van Fortis en verantwoordelijk voor vermogensbeheer: "Na een strategische herbezinning op ons belang in IAM hebben wij besloten dat een MBO de beste oplossing bood voor alle belanghebbenden, inclusief onze eigen aandeelhouders en de klanten en werknemers van IAM. Wij wensen het managementteam het allerbeste en veel succes. Fortis blijft vast van plan om de activiteiten in de funds-of-hedge funds sector verder te ontwikkelen. Dit zal gebeuren via het meerderheidsbelang dat Fortis Investments al heeft in de Cadogan Group."

Morten Spenner, CEO van IAM: "Wij vinden deze MBO voor de klanten en werknemers van IAM de optimale oplossing. In de loop der jaren hebben wij een sterk en hecht team ontwikkeld dat zich inzet om tot de allerbesten op dit gebied te behoren. Verdergaan als onafhankelijke specialist zien wij allemaal als een unieke kans en een enorme uitdaging. Binnen de nieuwe eigendomsstructuur van IAM liggen de belangen van iedereen binnen de onderneming veel meer op één lijn. Daarnaast brengen onze twee nieuwe externe investeerders een schat aan specifieke ervaring in."

De transactie heeft geen gevolgen voor de nettowinst per aandeel van Fortis maar heeft wel enig gunstig effect op de solvabiliteit van Fortis.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Wij bieden particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed aanbod van financiële producten en diensten via eigen kanalen, in samenwerking met het intermediair of via andere partners. Met een marktkapitalisatie van 23,9 miljard (30/6/2008) behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Samen met ABN AMRO zijn wij aanwezig in meer dan vijftig landen met ruim 85.000 gedreven, professionele medewerkers. Hierdoor zijn wij een vooraanstaande financiële dienstverlener in Europa, een eersteklas vermogensbeheerder en een van de drie grootste private bankers. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

International Asset Management (IAM) behoort tot de oudste gespecialiseerde hedgefondsbeheerders van Europa. IAM is in 1989 opgericht en heeft kantoren in Londen en New York. Het beheerde vermogen bedroeg per ultimo maart 2008 circa USD 4,3 miljard. IAM blijft zich toeleggen op de ontwikkeling van hedgefondsportefeuilles op maat voor institutionele en particuliere cliënten.