Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

P E R S B E R I C H T

IJmuiden, 9 juli 2008

Schipper reddingboot: "Het had geen minuut langer moeten duren" Snelle actie reddingboot voorkomt verdrinking schipper duwstel

Woensdag ochtend om 02.45 ging het alarm voor de redders van KNRM: "vaartuig gezonken". De gezonken duwboot "Virgo" lag in de monding van het Calandkanaal nog net met de boeg boven water vast aan de duwbak, toen de reddingboot van reddingstation Hoek van Holland ter plaatse kwam en de schipper uit het water pikte. Schipper Jan van der Sar blikt terug: "We hadden geen minuut later moeten komen, anders was de man verdronken." Binnen 7 minuten voer de reddingboot uit en werd er informatie ingewonnen via VHF 16. Toen de reddingboot Janine Parqui ter plaatse was gebaarden de opvarenden van de duwbak de reddingboot naar het westen waar de schipper-eigenaar in een reddingboei door de wind en golven tegen de bak werd geslingerd.

De duwboot zonk snel door nog onbekende omstandigheden met aan boord de 47-jarige Duitse schipper/eigenaar. De overige 2 bemanningsleden bevonden zich op de duwbak om de losgeraakte koppeldraad te herstellen. Zij konden de drenkeling gelukkig een reddingboei toewerpen, maar konden verder niets dan machteloos toe kijken. Gelukkig had het slachtoffer via VHF kanaal 16 zelf alarm kunnen slaan.

De hulpverlening kwam snel op gang. Eigenlijk was het een thuiswedstrijd voor de mannen. Opstapper Ron Zegers "Het schip bleek recht tegenover de ligplaats van de reddingboot te zijn gezonken in het Caland kanaal. De duwboot Virgo was zojuist vanuit de Nieuwe Waterweg door het Breediep stuurboord het Caland kanaal ingevaren toen het mis ging."
De reddingboot was binnen 15 minuten na alarm ter plaatse en heeft de drenkeling om 03.01 uur uit het water gehaald met gebruik van de drenkelingenklep. Nadat de man had verklaard dat er geen andere mensen in nood verkeerden is de reddingboot retour gegaan naar de Berghaven in Hoek van Holland. Na onderzoek door een arts-opstapper werd besloten de ambulance af te bestellen omdat de man nog in goede conditie was. Via de rederij/agent van de Duitse eigenaar/drenkeling werd voor verder vervoer en opvang gezorgd. Alles bij elkaar, van alarm tot terugkomst in de haven, was de actie binnen 25 minuten afgerond.

EINDE PERSBERICHT


Ingezonden persbericht