Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst
Concerncommunicatie
Bezoekadres: Stadhuis
Coolsingel 40 Rotterdam
Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam

Nr. 130

9 juli 2008

Ontbreken van onderwijskwaliteit onacceptabel

Rotterdam zegt vertrouwen op in bestuur Ibn Ghaldoun

De school Ibn Ghaldoun voldoet niet aan de vereiste onderwijskwaliteit en de verbeterplannen zijn onvoldoende. Daarom zegt Rotterdam met onmiddellijke ingang het vertrouwen op in het bestuur van Ibn Ghaldoun. Onderwijswethouder Leonard Geluk: 'Alle kinderen en jongeren hebben recht op goed onderwijs. Het bestuur van Ibn Ghaldoun doet onvoldoende om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Daarom vind ik het onacceptabel dat de school op deze manier wordt voorgezet en adviseer ik ouders van de leerlingen van Ibn Ghaldoun een andere school te zoeken'.

De Onderwijsinspectie concludeerde medio mei dat het onderwijs aan de Ibn Ghaldoun niet aan de vereiste kwaliteit voldeed en bestempelde de school als zeer zwak. Het bestuur van Ibn Ghaldoun heeft vervolgens een verbeterplan ingediend. Dit plan is door het Rotterdamse college, mede op advies van de Rotterdamse programmacommissie Intensieve School Ontwikkeling, als onvoldoende beoordeeld.

Rotterdam zegt nu het vertrouwen op in het bestuur van Ibn Ghaldoun. Dit betekent dat de gemeente niet meer investeert in de huisvesting en de school geen gemeentelijke subsidie meer krijgt.

Per brief heeft het college staatssecretaris van onderwijs Marja van Bijsterveldt voorgesteld de mogelijkheid te creëren om in te grijpen bij een zwakke school door het schoolbestuur te ontheffen van zijn taak of, als uiterste middel, de school te sluiten. De gemeente zou hierbij een adviserende kunnen krijgen.

noot voor de redactie/