Politie Limburg-Noord

Doe altijd aangifte bij fietsdiefstal


Datum: 9-07-2008
Tijd bericht: 16:23
Plaats: Venlo

Op donderdag 10 juli a.s. vindt op het Vleesplein in Venlo het fietsdiefstalevenement plaats. Dit evenement is onderdeel van de landelijke fietsdiefstalcampagne "Hoeveel teruggevonden fietsen zijn er nodig om jou aangifte te laten doen?" Met de campagne vragen politie en overheid aandacht voor de nieuwe aanpak van fietsdiefstal. Ook wordt het publiek gewezen op de eigen rol in de strijd tegen fietsdiefstal.

Op 10 juli 2008 zal op het Vleesplein het zogeheten fietsdiefstalmonument worden geplaatst: een zeecontainer beplakt met 1.000 foto's van teruggevonden fietsen. Daarnaast zijn politie, ANWB, gemeente en fietsersbond de hele dag aanwezig om het publiek te informeren over preventie en aangifte van fietsdiefstal.

Fietsdiefstal is een van de grootste maatschappelijke ergernissen. Vijf op de honderd inwoners krijgt ermee te maken. De overheid en de politie pakken dit probleem serieus aan. Een belangrijk hulpmiddel is het landelijke fietsdiefstal¬register. Fietsfabrikanten en politiekorpsen vullen het register. Op deze manier wordt een fiets herkenbaar als 'gestolen' en kunnen de dief, de heler én de fiets worden opgespoord. Sinds begin dit jaar kunnen ook burgers dit register inzien via www.fietsdiefstalregister.nl.

Tegenwoordig is in de meeste nieuwe fietsen een chip aanwezig. Door middel van een slim apparaatje, de tag-reader, kunnen politie en gemeentelijke toezichtambtenaren die chip op straat uitlezen. Dankzij deze tag-readers en het fietsdiefstalregister worden in Nederland iedere week meer dan 1.000 gestolen fietsen teruggevonden.

De campagne moet het publiek overtuigen dat het doen van aangifte van fietsdiefstal wel degelijk zin heeft, hoe ze hun fiets kunnen beveiligen en wat de unieke kenmerken van hun fiets zijn (chipnummer, framenummer). Daarnaast leert de campagne hoe je kunt weten of een fiets gestolen is, zodat er minder gestolen fietsen worden gekocht.