GroenLinks


--===============0991238112==

GroenLinks wil acuut einde aan afluisterpraktijken

9 juli 2008

Voor de zoveelste keer blijkt dat vertrouwelijke gesprekken tussen strafadvocaten en hun cliënten, ondanks glasheldere wettelijke verboden, terecht zijn gekomen in strafdossiers. Daarmee wordt de vertrouwelijkheid waarop verdachten en advocaten in strafzaken moeten kunnen rekenen ernstig geschonden.

GroenLinks vindt dat daar nu maar eens een einde aan moet komen. Minister Hirsch Ballin van Justitie moet zo snel mogelijk ervoor zorgen dat dergelijke vertrouwelijke gesprekken überhaupt niet opgenomen kunnen worden, laat staan dat ze beschikbaar zijn voor de strafrechtspleging. De regel is dat gesprekken tussen advocaten en hun cliënten vertrouwelijk zijn. Dus als er al opnamens worden gemaakt, mogen deze niet afgeluisterd worden en dient er een absolute garantie te zijn dat deze worden gewist. Momenteel blijkt er niet alleen een lacune in de naleving van deze duidelijke regels te zijn, maar ook is er geen enkele vorm van handhaving of toezicht hierop. Daarom moet er onafhankelijk toezicht worden ingesteld, bijvoorbeeld door een commissie van advocaten, officieren van justitie en rechters.

Den Haag, 9 juli 2008
Naïma Azough

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Justitie over het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en verdachten in aanvulling op eerder gestelde vragen1


1.Welke maatregelen neemt u op korte termijn om te voorkomen dat vertrouwelijke gesprekken tussen vertrouwenspersonen, zoals raadslieden, en verdachten door opsporingsinstanties worden uitgeluisterd?


2.Wat vindt u ervan om in individuele strafzaken te voorzien in onafhankelijk toezicht dat moet voorkomen dat dergelijke opgenomen gesprekken niet alleen in strafdossiers terecht komen, maar ook daadwerkelijk nog voordat er überhaupt kennis van kan worden genomen worden gewist? Bent u bijvoorbeeld bereid om vertegenwoordigers van de Nederlandse Orde van Advocaten, de Raad voor de Strafrechtstoepassing en het Openbaar Ministerie op te dragen te voorzien in concrete controle op de naleving van de bestaande wettelijke bepalingen die gericht zijn op het beschermen van de vertrouwenssfeer tussen vertrouwenspersonen en verdachten? En zijn er bijvoorbeeld technische maatregelen te treffen waardoor dergelijk vertrouwelijk contact niet kan worden opgenomen?