Ingezonden persbericht


Utrecht, 9 juli 2008

'Betere ambulancezorg voor gehandicapten nodig'

UTRECHT - GroenLinks, PvdA, D66 en het CDA willen dat wethouder Rinda den Besten (PvdA) met de ambulancedienst RAVU gaat overleggen over het vervoer van lichamelijk gehandicapten. De vier partijen krijgen signalen dat mensen met een lichamelijke handicap bij een spoedopname een slechte service krijgen.

Raadslid Niki Schipper van GroenLinks is geschokt door de schrijnende verhalen die ze onlangs hoorde tijdens een bijeenkomst van het Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (Solgu) over het vervoer van lichamelijk gehandicapten bij spoedeisende hulp. ,,Bijvoorbeeld dat iemand per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd werd, terwijl de ambulancedienst niet het vervoer regelde van de elektrische rolstoel. De rolstoel bleef dus achter, waardoor thuiskomen na een behandeling erg gecompliceerd is."

Daarnaast worden mensen met een fysieke beperking soms letterlijk geconfronteerd met drempels als het gaat om het verkrijgen van eerstelijnszorg. Ze kunnen de huisartspraktijk niet in en kunnen moeilijk op een onderzoekstafel of tandartsstoel plaatsnemen. ,,Hebben zij al een praktijk gevonden die toegankelijk en bruikbaar voor hen is, dan kunnen er artsen zijn die behandeling van patiënten met een fysieke beperking te veel gedoe vinden. Als er uiteindelijk een huisarts en tandarts gevonden is waar ze geholpen worden, kunnen zij in de problemen komen op het moment dat zij in het weekend of op feestdagen een andere arts nodig hebben."

Volgens Schipper en haar collega-politici heeft gemeentebestuur de uitdrukkelijke keuze gemaakt om de eerstelijnszorg in de gemeente te versterken. ,,Er is een programma Versterking Eerstelijnszorg opgesteld om te komen tot een toekomstbestendige eerstelijnszorg. Op zichzelf goed, maar wij vinden de signalen die wij hebben gekregen over de toegankelijkheid van de spoedeisende hulp en de eerstelijnszorg zorgelijk. Daarom willen wij dat de wethouder snel gaat praten met de zorgverleners om de problemen op te lossen."