Port of Rotterdam

Verkeersonderneming moet Rotterdamse haven bereikbaar houden

09-07-2008

De bereikbaarheid van de Rotterdamse haven is van groot belang voor Rotterdam en de rest van Nederland. De filedruk op de belangrijkste verkeersader, de A15, is echter groot. Daarom hebben het Havenbedrijf, Rijkswaterstaat en de gemeente en stadsregio Rotterdam besloten een Verkeersonderneming op te richten die de filedruk op en rond de A15 moet verminderen. Vandaag hebben Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat, Jeannette Baljeu, wethouder van de gemeente en portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de stadsregio Rotterdam en Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf een samenwerkingsovereenkomst ondertekend waarmee De Verkeersonderneming officieel is opgericht. Directeur van De Verkeersonderneming is Laurens Schrijnen.

De Verkeersonderneming aan de slag met drie concrete zaken:
* Verkeersmanagement: maatregelen om de beschikbare wegcapaciteit in het havengebied optimaal te benutten. Dat kan onder andere door het zo snel mogelijk afhandelen van ongevallen. Sinds april 2008 zijn weginspecteurs van Rijkswaterstaat ook inzetbaar bij de afhandeling van incidenten op niet-rijkswegen in het havengebied. De ervaring tot nu toe laat zien dat incidenten sneller zijn afgehandeld. Verder wil De Verkeersonderneming bijvoorbeeld de hoogtedetectie in tunnels verbeteren.
* Mobiliteitsmanagement: maatregelen om de weggebruiker te stimuleren om niet of op een ander moment in de auto te stappen. De Verkeersonderneming wil het verkeer in de spits met 20 procent reduceren. Te denken valt het het uitbreiden van collectief vervoer in het havengebied en aan spitsmijden. Daarnaast wil De Verkeersonderneming een project starten om goederenvervoer meer in de nacht te laten rijden.
* Nog dit jaar opent De Verkeersonderneming een loket waar alle vragen en ideeën op het gebied van verkeer en vervoer op en rond de A15 neergelegd kunnen worden. De Verkeersonderneming zal acties en maatregelen initiëren en coördineren.

"De verantwoordelijkheden voor verkeers- en mobiliteitsmananagement blijven waar ze horen te liggen: bij Rijkswaterstaat, stadsregio, gemeente en havenbedrijf", zei minister Eurlings vandaag in het Rotterdamse stadhuis. " Wel gaat De Verkeersonderneming er voor zorgen dat deze partijen nog beter met elkaar samenwerken. Want daar ligt de winst; wegbeheerders en havenbedrijf gezamenlijk aan het werk met een plan dat over de grenzen van de eigen verantwoordelijkheden heen gaat."

"De Rotterdamse haven is de economische motor van Rotterdam en Nederland. Die moet blijven draaien. Voor, tijdens én na de verbouwing van de A15! Met een mobiliteitsvraag die blijft groeien, moeten we de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven duurzaam verbeteren. Dat vraagt om een onorthodoxe Rotterdamse aanpak. Die aanpak zie ik nu terug in De Verkeersonderneming, en daar kunnen we als de vier founding fathers en overige betrokkenen trots op zijn. We zetten in Rotterdam graag de toon met nieuwe aanpakken voor urgente problemen." aldus wethouder Jeannette Baljeu bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

"De noodzaak is hoog, de filezwaarte is in 2007 met maar liefst 22 procent toegenomen ten opzichte van 2006", stelde directeur Smits van het Havenbedrijf. "En dan zijn de werkzaamheden aan de A15 nog niet eens gestart. In de nabije toekomst ontkomen we dus niet aan het nemen van onorthodoxe maatregelen zoals het werken met slots. Met deze tijdvensters willen we garanderen dat er een vlotte afhandeling is aan terminals als je buiten de spits komt. Vanuit het Havenbedrijf werken we intensief aan bereikbaarheidsinitiatieven zoals het vastleggen van modal-split afspraken in contracten met terminals, het stimuleren van collectief bedrijfsvervoer en de ontwikkeling van containertransferia voorde binnenvaart buiten het havengebied."

" We gaan het gewoon doen", reageerde Laurens Schrijnen. "De eerste resultaten zijn er al: incidentmanagement werkt echt. We gaan dat nog verder verbeteren. Vandaag stellen we ook de 'vervoermakelaar bedrijfsvervoer haven Rotterdam' aan. De vervoermakelaar gaat bedrijven die interesse hebben in bedrijfsvervoer koppelen aan vervoerders. Dat moet nog dit jaar leiden tot vijf pilots. En ik zie ook al verbeteringen in het OV. Zo heeft de stadsregio met de fastferry van Hoek van Holland naar de Maasvlakte een mooie OV-mogelijkheid geschapen die echt tijdwinst kan opleveren ten opzichte van de auto."

De Verkeersonderneming krijgt een Raad van Advies, waarin Deltalinqs, de gemeente Spijkenisse, de Kamer van Koophandel, TLN en EVO zitting hebben. Deze Raad is ook vandaag formeel opgericht door het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

De vier 'founding fathers' van de Verkeersonderneming leveren de menskracht en de financiële capaciteit voor de Verkeersonderneming. De oprichting van de Verkeersonderneming komt voort uit het programma Bereikbare Haven, waaraan ook Deltalinqs, de gemeente Spijkenisse, de Kamer van Koophandel, TLN, EVO en deelnemen. (Bron: De Verkeersonderneming)

Telefoonnummers

Algemeen +31 (0)10-252 1010
Meldkamer +31 (0)10-252 1000