Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

30 juni 2008

Personeelsbestand van organisaties verandert

'Stem HRM-beleid af op toenemende diversiteit'

Organisaties moeten hun personeelsbeleid aanpassen aan de toenemende diversiteit in de samenleving. Ze moeten meer rekening houden met de toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen, ouderen en etnische groepen. Ook moeten zij erover nadenken hoe jongeren te werven en te behouden. Deze aanbevelingen doet Mandy van der Velde, bijzonder hoogleraar 'Management van veranderingsprocessen in grote organisaties', in haar oratie op 9 juli aan de Universiteit Utrecht.

De toenemende diversiteit in de samenleving heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt en het personeelsbestand van organisaties. Bestond het personeelsbestand voorheen hoofdzakelijk uit blanke mannen, inmiddels zijn meer vrouwen en allochtonen toegetreden tot de arbeidsmarkt. Het traditionele kostwinnersmodel maakt plaats voor 'dual career'-koppels, waarbij man en vrouw beide een eigen carrière hebben. Ook speelt vergrijzing een belangrijke rol en komen er steeds minder jongeren op de arbeidsmarkt. Wil Nederland over een jaar of dertig niet met een kleine miljoen onvervulde vacatures blijven zitten, dan moet er nog een hoop gebeuren, zo stelde de Commissie Bakker onlangs vast in haar rapport 'Naar een toekomst die werkt'.

Oplossingen

Ook de werkgever kan de arbeidsparticipatie van die verschillende groepen helpen bevorderen, door beter op de individuele behoeften van werknemers in te spelen. Van der Velde: 'Wil je meer (hoogopgeleide) vrouwen aantrekken, zorg dan voor meer vrouwelijke leidinggevenden binnen je organisatie die een rolmodel kunnen vervullen. Streef naar selectiecommissies, die uit mannen én vrouwen bestaan. Houd rekening met de toename van 'dual career'-koppels die andere wensen en mogelijkheden hebben dan traditionele kostwinnerkoppels. Wil je ouderen aan het werk houden, stem je beleid dan op hun individuele behoeften af. Bied jongeren voldoende mogelijkheden tot afwisseling, zodat ze niet te snel gaan jobhoppen.'

Zoveel mensen, zoveel wensen

Organisaties zijn volgens Van der Velde niet gewend om hun HRM-beleid af te stemmen op de individuele verschillen tussen mensen. Dat is vreemd, vindt de onderzoekster. Bij zaken als selectie, beloning en promotie gaat het immers voortdurend om het maken van verschillen tussen mensen. Het is volgens Van der Velde belangrijk om te weten wannéér verschillen tussen mensen daadwerkelijk aanwezig zijn én relevant zijn voor het HRM-beleid van organisaties. Ook moet het maken van verschil rechtvaardig gebeuren, stelt Van der Velde. 'Maatregelen die voor werknemers met gezinnen gunstig zijn, moeten bijvoorbeeld niet ten koste gaan van het groeiende aantal singles.'

Coordinating Societal Change

De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. De leerstoel van de bijzonder hoogleraar 'Management van veranderingsprocessen in grote organisaties' relateert aan het focusgebied 'Coordinating Societal Change'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de historische, politieke, sociale, ethische en juridische aspecten van internationale conflicten en mensenrechten in hun onderlinge relatie. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.

Oratie

Prof.dr. Mandy van der Velde (Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie) houdt haar inaugurale rede op woensdag 9 juli om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. De oratietekst is onder embargo te verkrijgen.

Meer informatie

Erzsó Alföldy, Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, (030) 253 7497, e.alfoldy@law.uu.nl.

B.g.g. Peter van der Wilt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.