Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 07-07-2008

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending vanaf woensdag 9 juli
Nederland 1 - 18.20 uur

MINISTERS AAN ANDERE KANT VAN CAMERA
POLITICI OP ZOMERSTAGE BIJ EÉNVANDAAG

EENVANDAAG geeft deze zomer ministers de mogelijkheid om voor een dag in de huid van een journalist te kruipen. Zes ministers lopen stage bij EENVANDAAG. De reportages worden de komende weken elke woensdag uitgezonden.

Minister Gerda Verburg doet woensdag 9 juli de aftrap voor deze serie 'Ministers op zomerstage'. Zij kijkt of we nog steeds op het gebruik van biodiesel moeten inzetten nu de voedselprijzen zo de pan uitrijzen. Verder doen mee: minister Plasterk, minister Cramer, minister Klink, minister Verhagen en minister Vogelaar. De minister voor Wonen, Wijken en Integratie onderzoekt de problemen die inburgeraars hebben met het krijgen van een baan, ondanks de door hun gevolgde taalcursus.

Op zomerstage bij EENVANDAAG betekent dat de ministers zelf een onderwerp bedenken, op pad gaan met een camerateam, vragen stellen, de montage doen en tot slot de voice-over inspreken. Op deze manier kunnen ze kennismaken met het vak, met de mogelijkheden en onmogelijkheden van montages en een onderwerp voor het voetlicht brengen dat anders misschien nooit wordt belicht.

EENVANDAAG-hoofdredacteur Jan Kriek; "We zijn erg blij met de deelname en inzet van zes ministers. Het wordt voor hen nog een hele klus om zich in te leven in de rol van journalist. We vragen nogal wat van ze; een journalistieke reportage maken waarbij ze voor- en tegenstanders aan het woord laten. Tegelijkertijd maken we de 'making of'. Zo kunnen de mensen zelf zien hoe het item tot stand is gekomen. Daarbij krijgen de kijkers ook meer een beeld van de mens achter de minister."

Uitzenddata:
Woensdag 9 juli - minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) Woensdag 16 juli - minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) Woensdag 23 juli - minister Ronald Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) Woensdag 30 juli - minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) Woensdag 6 augustus - Minister Ab Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) Woensdag 13 augustus - Minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu)

De serie is een vervolg op de succesvolle reeks van vorig jaar. Toen liepen de fractievoorzitters van de Tweede Kamer stage bij EENVANDAAG.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl/zomerstages