Regio's met beperkte doorstroming woningmarkt gebaat bij meer koopw...

09/07/2008 09:30

Planbureau voor de Leefomgeving

Regio's met beperkte doorstroming op woningmarkt gebaat bij meer koopwoningen

In regio's waar de doorstroming van huur- naar koopwoningen hapert, zoals in het noordelijk deel van de Randstad, is het van belang meer koopwoningen te bouwen en huurwoningen om te zetten naar koopwoningen. Doordat hierdoor de prijsverhouding tussen huur- en koopwoningen evenwichtiger wordt, krijgen met name huishoudens met een laag en midden inkomen meer keuzemogelijkheden tussen het huren of kopen van een woning. Nu ontbreken die keuzemogelijkheden in veel woningmarktregio's doordat de koopwoningen er duur zijn

Dit zijn enkele bevindingen uit de studie 'Doorstroming op de woningmarkt: van huur naar koop' die het Planbureau voor de Leefomgeving op 10 juli heeft uitgebracht. Met deze studie wil het planbureau bijdragen aan de kennis over doorstroming van huur- naar koopwoningen en daarmee aan mogelijkheden om het woningmarktbeleid te verbeteren.

Doorstroming van huur- naar koopwoning hapert vooral in noordelijk deel Randstad

In Nederland bestaan er forse regionale verschillen in de kans op doorstroming van een huur- naar een koopwoning. Vooral in de regio's Amsterdam, Haarlem en de Gooi- en Vechtstreek (de Noordvleugel van de Randstad) wordt de doorstroming van huur- naar koopwoningen geremd. Doordat de koopwoningen hier duur zijn, kunnen huurders niet doorstromen naar koopwoningen.

Een aantal regio's aangrenzend aan de Noordvleugel van de Randstad kent daarentegen wel een relatief goede doorstroming. Flevoland, Alkmaar en omgeving, de Kop van Noord-Holland en IJmond functioneren deels als overloopgebied voor de Noordvleugel.

Kans op doorstroming vooral bepaald door regionale woningmarktkenmerken

De forse regionale verschillen in de kans op doorstroming van huur- naar koopwoningen worden volgens de onderzoekers grotendeels verklaard door regionale verschillen in woningmarktkenmerken. Zo spelen de samenstelling van de voorraad koop- en huurwoningen, de groei van de koopwoningvoorraad door nieuwbouw en omzetting van huur- in koopwoningen en de relatieve prijsverhouding tussen koop- en huurwoningen een belangrijke rol.

Een lage regionale huur-koopdoorstroming wijst op krapte op de regionale woningmarkt en gaat gepaard met weinig keuzemogelijkheden in koopwoningen voor mensen met lage inkomens en middeninkomens. Een goed functionerende woningmarkt is erbij gebaat wanneer mensen meer keuzemogelijkheden hebben tussen huren en kopen. Als de regionale woningmarkt meer ontspannen raakt, krijgen mensen met lage inkomens en middeninkomens meer keuzemogelijkheden en komt er meer huur-koopdoorstroming.

Bestellen:

Dynamiek op de woningmarkt
Dynamiek op de woningmarkt
-