Gemeente Sittard-Geleen



081_2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Toekenning schenking vanuit SABIC-fonds 2008


40.000 euro voor 6 sociaal-culturele projecten

Sittard-Geleen, 8 juli 2008. Zes Sittard-Geleense projecten ontvangen een financiële bijdrage vanuit het SABIC-fonds. Het gaat om het Zomerzone 2008, Jeugdolympiade 2008, Jeugdsportfonds Limburg, Jongerenontmoetingsplaats Sanderbout, Stichting 100 jaar Zanglust en Stichting Oude Ambachten. In totaal gaat het om een bijdrage van ¤ 40.000,-. Het fonds is door SABIC ingesteld voor een periode van 5 jaar en loopt nog tot en met 2011. Jaarlijks is een bedrag van ¤ 40.000,- beschikbaar voor projecten die op jongeren of wijk- en buurtwerk zijn gericht.

Zomerzone 08

De kernactviteit van Stichting Zomerzone is het eenmaal in de twee jaar organiseren van het Theaterfestival Zomerzone in de Gemeente Sittard-Geleen. Zomerzone is een vernieuwend theaterevenement dat een breed publiek kennis wil laten maken met theater, beeldende kunst en muziek van nieuwe makers.

Daarvoor heeft Zomerzone een aantal doelstellingen:

Deze zijn enerzijds gericht op het publiek en anderzijds gericht op de theatermakers:


1. Versterken van cultuuraanbod voor jeugd, jongeren en hun ouders;


2. Jongeren cultuurbewust maken;


3. Springplank voor jonge getalenteerde theatermakers. Nieuwe theatermakers de mogelijkheid geven om eigen producties te maken. Talent behouden voor de eigen regio;


4. Bevorderen van groei van publiek voor het aanbod van jonge theatermakers;


5. Verbindende factor zijn tussen professionals en amateurs;


6. Productie van nieuw theaterwerk door jong talent op locatie;


7. Bevorderen uitwisseling en cross-overs tussen kunstenaars, disciplines en hun publiek;


8. Bevorderen van het culturele klimaat in Sittard-Geleen;


9. Bijdragen aan de bevordering van een positieve landelijke en (eu)regionale uitstraling van Sittard-Geleen als culturele stad.

Zomerzone vond eerder plaats in 2004 en 2006.

Jeugdolympiade 2008

De doelstelling van de Jeugdolympiade is jeugd van 13 tot en met 17 jaar de gelegenheid te bieden via de sport en cultuuruitwisseling internationale contacten te leggen. Daarnaast is het aantrekken van de internationale banden tussen de verschillende deelnemende gemeenten een tweede doel.

In sportieve zin betekent dit het realiseren van een uitgebreide sportcompetitie in een vijftiental sporttakken. Daarnaast zullen de deelnemende sporters en officiële delegaties kennis kunnen nemen van de Nederlandse cultuur in het algemeen en in het bijzonder van de plaatselijke specifieke cultuurkenmerken.

Bij de opening en sluiting van de Jeugdolympiade willen wij zoveel mogelijk jongeren uit onze gemeente betrekken. Activiteiten hebben een cultureel karakter waarbij wij willen aansluiten bij de typische cultuurelementen van onze streek. Dit past perfect in de doelstelling van het fonds.

Loods tbv stichting Oude Ambachten Einighausen

De Stichting Oude Ambachten (StOA) heeft tot doel de oude ambachten en tradities in stand te houden en te bevorderen. Oude Ambachten wordt sinds 1980 jaarlijks in Einighausen gehouden. De eerste keer kwamen 2000 toeschouwers, inmiddels zijn er jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers die op de eerste zondag van augustus komen kijken naar de manier waarop er vroeger op het land en de boerderij gewerkt werd. Oude ambachten is een uitgelezen manier waarop hun ouders en voorouders in deze regio leefden en hebben gewerkt.

Naast het sociaal bindende en het educatieve van dit evenement is de StOA in deze 27 jaar ook van grote waarde gebleken voor het in stand houden van oude beroepen en werktuigen die vaak gebruikt werden door mijnwerkers die thuis nog een stuk grond exploiteerden. Veel van deze antieke werktuigen zoals bv. Dorsmachines, meelmolens, boerenkarren ed. zijn inmiddels door de stichting gerestaureerd. Jarenlang werden deze werktuigen opgeslagen in de vele oude boerderijen die ons dorp nog rijk is. De laatste jaren worden deze boerderijen echter steeds meer verbouwd tot appartementen. Daarom heeft de stichting een groot ruimtegebrek waardoor de stichting is genoodzaakt om machines en gereedschappen met hoge cultuurhistorische waarde in de buitenlucht, onder dekzeilen, op te slaan.

Om de teloorgang en vernietiging van deze machines en gereedschappen te voorkomen, heeft de StOA het plan om een loods te bouwen waarin al deze materialen op een goede manier voor het nageslacht worden bewaard. De benodigde vergunningen zijn inmiddels binnen en de StOA is nu bezig om voldoende financiële middelen te verwerven.

Jeugdsportfonds Limburg

Het Jeugdsportfonds Limburg (JSFL) is een fonds dat enkele jaren geleden is opgericht en het doel heeft om snel, effectief en op laagdrempelige wijze kinderen van financieel minder draagkrachtige ouders een kans te bieden om te gaan sporten. De formule van het JSFL is simpel: het fonds betaalt de volledige contributie van de erkende sportclub voor een kind dat graag wil sporten, maar van wie de ouders géén geld hebben om de contributie te betalen. Daarnaast is er een vergoeding voor de benodigde sportmaterialen beschikbaar. In totaal is er maximaal ¤ 225,- per jaar per kind beschikbaar. Aanvragen kunnen alleen ingediend worden door professionele intermediairs zoals docenten, jongerenwerkers of hulpverleners. De intermediair houdt contact met de ouders en het kind. Het geld wordt niet aan de ouders, maar rechtstreeks aan de vereniging en/of winkelier overgemaakt ( al dan niet via de intermediair) zodat het geld wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is. Het JSFL kenmerkt zich door publiekprivate samenwerking: zowel overheden, fondsen als bedrijven sponsoren het JSFL.

Jeugdontmoetingsplek JOP Seringenstraat Sanderbout

In overleg met omwonenden en wijkplatform Sanderbout zijn de afgelopen jaren een reeks van acties uitgezet om dit terrein weer in de oorspronkelijke staat te herstellen én voor het oorspronkelijke doel weer bruikbaar te maken.

In deze zelfde periode werd jongerencentrum La Chapelle afgebroken en ontstond er elders in de wijk Sanderbout een probleem met jongeren die naarstig op zoek waren naar een nieuwe plek om elkaar te ontmoeten en te verblijven.

In overleg met netwerkpartners, jongeren en Wijkplatform Sanderbout is er op dat moment voor gekozen om (wederom in het kader van het Ingroeimodel) snel over te gaan tot --voorlopige- plaatsing van een JOP op deze locatie. Het terrein op en zodanige wijze inrichten dat er een veilige speel en ontmoetingsplek ontstaat voor jeugd en jongeren van alle leeftijden, maar dat ook andere vormen van recreatie (wandelen, hond uitlaten) hier een plek krijgen. Dit in goed overleg met de omwonenden, ervoor wakend dat ieders belangen zo goed mogelijk vertegenwoordigd zijn.

Als vervolg op deze voorlopige plaatsing (noodverbandje) is overleg met de omwonenden, jongeren en netwerkpartners gestart om tot een integrale inrichting te komen.

Stichting 100 jaar Gemengd Koor 'Zanglust' Geleen

Voor het eeuwfeest van Gemengd Koor Zanglust uit Geleen is een speciale compositie geschreven. Het nieuwe muziekwerk is geschreven door componist Ton Kropivsek voor het 3 koren concert. Het onderwerp van het muziekstuk is de geschiedenis van de mijnindustrie in Geleen. Het 3 korenconcert vindt plaats op 11 oktober 2008.


---