Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting


Amsterdam, 7 juli 2008

MDC uit Zimbabwe volwaardig lid Socialist International (SI)

Jeltje van Nieuwenhoven herkozen als vice-president van de SI

De Movement for Democratic Change (MDC) uit Zimbabwe is volwaardig lid geworden van de Socialistische Internationale (SI). Vorig jaar werd MDC op voordracht van de PvdA al observer lid van de SI. Tijdens het SI congres, vorige week in Athene (bijeen van 30 juni tot en met 2 juli 2008), werd mede op initiatief van PvdA Internationaal secretaris Marije Laffeber besloten dat de partij van de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai als volwaardig lid toetreedt tot de internationale socialistische familie.

Dit is een belangrijke steun in de rug van degenen die zich verzetten tegen het bewind van zelfbenoemd president Robert Mugabe. De SI wil hiermee ook een duidelijk signaal afgeven aan Mugabe en zijn partij ZANU-PF om de legitimiteit van de MDC niet te ondermijnen en om te stoppen met geweld en intimidatie.

Oud Kamervoorzitter en PvdA coryfee Jeltje van Nieuwenhoven werd op het SI congres in Athene herkozen als Vice-voorzitter van de SI. Naast van Nieuwenhoven werden onder meer José Luis Rodriguez Zapatero, partijleider van de Spaanse PSOE en Michelle Bachelet, president van Chili in het bestuur gekozen.

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen en PvdA-Internationaal Secretaris Marije Laffeber vertegenwoordigden het PvdA partijbestuur in Athene. Zij pleitten onder meer voor een forse modernisering van de SI.

Voor meer informatie Marije Laffeber: 06-54932904

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl