Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


Persbericht

Europees voorstel voor duurzaam vervoer vol voetangels en klemmen

KNV: Doorberekening duurzaamheid gelijk voor alle vervoer

Den Haag, 9 juli 2008 - Op 8 juli heeft de Europese Commissie een pakket maatregelen gepubliceerd dat de ontwikkeling van duurzaam vervoer moet stimuleren. Onder meer wordt doorberekening van de externe kosten gezien als oplossing om te komen tot duurzaam vervoer. KNV erkent het belang van duurzaam vervoer en benadrukt dat maatregelen betrekking moeten hebben op al het vervoer, dus ook op vervoer met personenauto's.

De Commissie wil het principe van internalisering van de externe kosten toepassen als strategie om gebruikers te stimuleren voor duurzaam vervoer te kiezen en stelt dat het pakket maatregelen betrekking heeft op alle transport modaliteiten. KNV is voorstander van dit principe, mits het consequent wordt toegepast op alle modaliteiten en alle (gemotoriseerde) vervoerswijzen. Vooralsnog dreigt de toepassing van dit principe zich echter te beperken tot goederenvervoer over de weg. Het pakket bevat namelijk alleen een voorstel voor herziening van de Eurovignetrichtlijn, dat het aan lidstaten toestaat om tot een bepaald maximum de externe kosten van luchtvervuiling en geluidshinder ten gevolge van vrachtauto's bij gebruikers in rekening te brengen. Verder staat de herziene Eurovignetrichtlijn toe om spitstarieven in te voeren, maar alleen indien dit gebeurt voor alle weggebruikers.

Ook is inmiddels duidelijk dat diverse instanties en belangengroepen verschillende interpretaties geven aan het pakket. Kennelijk is het pakket niet eenduidig. Het pakket maatregelen brengt het risico met zich mee dat externe kosten niet voor alle modaliteiten worden doorbelast, waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat. Dit kan er toe leiden dat bijvoorbeeld goederenvervoer over de weg wel duurder wordt, maar de doelstelling van meer duurzaam vervoer niet wordt gehaald. Verder is de eis van de Commissie dat inkomsten uit doorberekening terugvloeien naar de vervoersector in de praktijk nauwelijks te controleren.

Koninklijk Nederlands Vervoer is de werkgeversorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en rail en voor het beroepspersonenvervoer: openbaar vervoer, taxi en touringcarvervoer.


---

Noot voor de redactie (