Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 juli 2008

Vragen van de leden Van Dijken en Vermeij (beiden PvdA) aan de minister van Sociale Zaken

over zijn opstelling t.a.v. het opzeggen van de annuleringsvergoeding doventolken door de uitvoeringsinstanties per 2009 (*).


1. Bent u met ons,van mening dat no show tarieven en annuleringsvergoedingen een bijdrage kunnen leveren aan de efficiency en kostenbeperkingen in sectoren als de zorg en maatschappelijke dienstverlening? Zo nee, waarom niet?


2. Bent u met ons van mening dat de overheid zich niet, of slechts bij hoge uitzondering, dient te mengen in contractafspraken tussen dienstverleners en hun cliënten? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u met ons van mening, dat het alleszins gerechtvaardigd is dat als de diensten van een (para-)medische hulpverlener niet binnen een contractueel bepaalde termijn worden geannuleerd door een uitvoeringsinstantie, er annuleringskosten in rekening worden gebracht?


4. Betekent uw uitspraak dat wij ons dan ook kunnen vinden in het voorstel van de uitvoeringsinstellingen (Menzis en UWV) om de in het verleden gemaakte afspraak (met de Tolken Gebarentaal) met ingang van 2009 te beëindigen dat u zich het nut en de rechtvaardigheid van het in rekening brengen van annuleringskosten, dat in de (para)medische beroepen gangbaar is, in twijfel trekt? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom maakt u voor de Tolken Gebarentaal een uitzondering?


5. Mogen wij uit uw opmerking dat het afschaffen van de annuleringskosten de doventolkvoorziening niet in gevaar brengt vanwege het sinds 2002 gestegen uurtarief opmaken dat afschaffing van de annuleringskosten onderdeel van de onderhandelingen rond dit uurtarief waren? Zo nee, waarom legt u achteraf dit verband dan wel?


6. Bent u, in het licht van het algemeen gangbare gebruik van annuleringskosten in de (para-) medische sector, bereid om uw standpunt met betrekking tot afschaffing van de annuleringskosten voor Tolken Gebarentaal te heroverwegen? Zo nee, waarom niet?


*) Brief minister J.P.H. Donner aan het Dovenschap betreffende voorgenomen beleidsmaatregel tolkvoorziening van doven , UB/K/2007/3448, d.d. 25 februari 2008.

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl