Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aanwezigheidsdetectie bespaart energie

Oplossing Isolectra is lichtpunt in problematiek energiebesparing bestaande gebouwen

Capelle aan den IJssel, 9 juli 2008 - Met aanwezigheidsdetectie (AWD) van Isolectra kan in kantoorgebouwen 10 tot 50 procent op de energiekosten bespaard worden, ook in bestaande gebouwen. Dit komt goed uit want volgens de Taskforce Verlichting van het ministerie van VROM moet het huidige elektriciteitsverbruik door verlichting met 50 procent worden verlaagd.

Eind mei verscheen het eindrapport van de Taskforce Verlichting, dat voorstellen bevat om energiezuinige verlichting in Nederland gemeengoed te laten worden. De Taskforce Verlichting werd in december 2007 door de minister van VROM, Jacqueline Cramer, ingesteld. Door massale toepassing van bestaande energiebesparende technieken kan het huidige elektriciteitsgebruik door verlichting met 50 procent worden verlaagd. Met vrij eenvoudige technische middelen kunnen al op korte termijn energiebesparende maatregelen worden genomen, één van deze technieken is AWD.

AWD in bestaande gebouwen

AWD bestaat uit sensoren die ervoor zorgen dat de verlichting wordt uitgeschakeld als er niemand aanwezig is. In de utiliteitsbouw, zoals kantoorgebouwen worden deze nu al ingezet. Isolectra's plug&play aanwezigheidsdetectoren zijn inzetbaar voor nieuwbouw, maar kunnen ook eenvoudig ingebouwd worden in bestaande gebouwen. Isolectra is daarmee uniek in Nederland. In bestaande gebouwen stuit het aanbrengen van AWD vaak op praktische bezwaren: het is complex, tijdrovend en geeft overlast voor de gebruikers van het gebouw. En dat terwijl juist hier nog meer energiewinst valt te behalen dan bij nieuwbouw. Het areaal aan bestaande kantoorpanden is namelijk meer dan 40 miljoen m² ten opzichte van 1 miljoen m² nieuwbouwkantoren.

Plug&play installeren

Het AWD-systeem is gemakkelijk plug&play, ofwel stekerbaar, te installeren in bestaande gebouwen. Het systeem wordt plug&play in het verlaagde plafond gemonteerd waarbij een strip wordt aangelegd boven het verlaagde plafond met daarop contactblokken. Vervolgens worden hierop de armaturen aangesloten. Het gehele AWD-systeem is binnen 15 minuten per stramien van 360 cm monteerbaar.

Besparing
In de utiliteitsbouw is verlichting verantwoordelijk voor ongeveer 22 procent van het totale energieverbruik. AWD kan hier dus grote besparingen opleveren. Het systeem verdient zich in een gemiddeld kantoor binnen 12 tot 24 maanden terug. 'Gloeilampen en oude TL-verlichting moeten verdwijnen en AWD moet algemeen worden ingezet', aldus Dirk Olivier, directeur van Isolectra. 'Slim omgaan met energie levert financieel voordeel voor alle energiegebruikers.'

Voor meer informatie over AWD: www.isolectra.nl

Over Isolectra
Isolectra levert innovatieve oplossingen die bijdragen aan comfort, veiligheid, zorg en communicatie voor de sectoren Care, Telecom, Building en Industrie. De onderneming is bijna 60 jaar oud, is een betrouwbare partner met kennis van markten en technologie en speelt in op de veranderende behoefte bij de klant. De producten, systemen en diensten zijn terug te vinden in onder andere telecominfrastructuren, gevangenissen, parkeergarages, kantoren, tunnels, luchthavens, woningen, energiecentrales, verzorgingstehuizen, fabrieken, machines en stations. Het bedrijf is onderdeel van de Technische Handelsgroep van TKH Group NV te Haaksbergen. TKH is een internationaal opererende groep ondernemingen die zich heeft gespecialiseerd in het creëren en leveren van innovatieve Telecom, Building en Industrial Solutions. Kijk voor meer informatie op www.isolectra.nl of www.tkh.nl.



Ingezonden persbericht