Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200702941/1 datum van uitspraak: woensdag 9 juli 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Vernieuwing N210" van de gemeenten Bergambacht, Nederlek en Krimpen aan den IJssel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Vernieuwing N210" van de gemeenten Bergambacht, Nederlek en Krimpen aan den IJssel. Volgens de gemeenten is de vernieuwing noodzakelijk vanwege het bezwijken van de funderingsconstructie, waardoor scheuren in de weg zijn ontstaan en de weg is verzakt. Meerdere inwoners van Krimpen aan den IJssel verzetten zich tegen het bestemmingsplan en zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor een toename van geluidsoverlast door de vernieuwing van de weg en vinden dat ten onrechte geen geluidbeperkende maatregelen in het plan zijn opgenomen. Ook zijn ze bang voor een toename van sluipverkeer tussen Krimpen aan den IJssel en Rotterdam. De zaak is op 21 april van dit jaar op zitting behandeld.
2. 200705717/1 datum van uitspraak: woensdag 9 juli 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor Het Groene Hart Ziekenhuis aan de Bleulandweg in Gouda) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft verleend voor Het Groene Hart Ziekenhuis aan de Bleulandweg in Gouda. De vergunning maakt onder meer mogelijk dat de parkeergarage bij het ziekenhuis geopend kan blijven van 07.00 uur tot 23.00 uur. In de nachtperiode mag de parkeergarage slechts gebruikt worden door vertrekkend personeel van de avonddienst van het ziekenhuis. Twee omwonenden zijn tegen elk gebruik van de parkeergarage in de nachtperiode en zijn daarom tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast als gevolg van het vertrekkende verkeer van het ziekenhuis. Verder is het nachtelijk gebruik volgens hen in strijd met een convenant dat de omwonenden met het ziekenhuis hebben gesloten. Daarin is volgens hen afgesproken dat er 's nachts geen verkeer zou zijn in de parkeergarage. De zaak is op 12 juni van dit jaar op zitting behandeld.
3. 200706179/1 datum van uitspraak: woensdag 9 juli 2008 proceduresoort: Hoger beroep rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken inhoudsindicatie:

(Herziening en terugvordering rijksbijdragen Van Hall Instituut en Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein) Uitspraak over de herziening en terugvordering van rijksbijdragen die de minister van LNV in het verleden aan het Van Hall Instituut en de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein heeft toegekend. Het instituut en de hogeschool zijn inmiddels samengegaan. Voor de jaren 1999 tot en met 2004 heeft de minister bij het Van Hall Instituut een bedrag van ruim 2,5 miljoen euro teruggevorderd. Voor de hogeschool gaat het om de jaren 2002 tot en met 2004. De minister heeft voor die jaren een bedrag van ruim bijna 2 miljoen euro teruggevorderd. De minister is tot terugvordering overgegaan, omdat het instituut en de hogeschool volgens hem ten onrechte studenten voor bekostiging in aanmerking hebben gebracht. Het gaat om studenten die volgens de minister geen zogenoemd 'initieel' onderwijs, maar een verkort programma hebben gevolgd. De rechtbank in Utrecht heeft geoordeeld dat de minister terecht de rijksbijdragen heeft teruggevorderd. De stichting Van Hall Larenstein is namens het instituut en de hogeschool tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Zij bestrijdt dat er geen initieel onderwijs is aangeboden aan de studenten. De stichting vindt verder dat de minister de rijksbijdragen niet meer mocht terugvorderen, omdat hij dat binnen een jaar na ontvangst van hun jaarverslagen had moeten doen. Deze zaak maakt onderdeel uit van wat in de media 'HBO-fraude' is gaan heten. De zaak is op 22 april van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200707051/1 datum van uitspraak: woensdag 9 juli 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Vught Centrum deelplan West" van de gemeente Vught) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Vught Centrum deelplan West" van de gemeente Vught. Het plan heeft betrekking op het deel van het centrum van de gemeente tussen de Secretaris van Rooystraat, de Raadhuisstraat, de Vliertstraat en de Ploegstraat. In dat gebied worden onder meer woningen, detailhandel en horecagelegenheden mogelijk gemaakt. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met het plan en zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor schaduwhinder en aantasting van hun privacy als gevolg van de komst van de nieuwe gebouwen. Verder vinden zij dat ten onrechte bomen moeten worden gekapt om het plan te realiseren. De zaak is op 20 mei van dit jaar op zitting behandeld.
5. 200707413/1 datum van uitspraak: woensdag 9 juli 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor schakel- en transformatorstation aan de Laan van Wateringse Veld in Westland) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Westland heeft verleend aan Tennet B.V. voor een schakel- en transformatorstation aan de Laan van Wateringse Veld in Westland. Een omwonende is het niet eens met de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat het station te dicht bij woningen komt te staan en vreest voor schade aan haar gezondheid als gevolg van straling van het station. De zaak is op 23 mei van dit jaar op zitting behandeld.
6. 200708838/1 datum van uitspraak: woensdag 9 juli 2008 proceduresoort: Hoger beroep rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige inhoudsindicatie:

(Exploitatievergunning voor erotische massagesalon in Kropswolde) Uitspraak over de exploitatievergunning die de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer heeft verleend aan erotische massagesalon Lady Butterfly in Kropswolde. Meerdere inwoners van Kropswolde verzetten zich tegen de komst van de salon. Zij vinden dat die in strijd is met het bestemmingsplan. Zij hebben echter ruim twee jaar na de vergunningverlening bezwaar gemaakt, waardoor het college hun bezwaren niet inhoudelijk heeft behandeld. Zij zijn het hier niet mee eens en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de inwoners heeft het college het besluit ten onrechte niet gepubliceerd. In een eerder beroep zijn zij door de rechtbank in Groningen in het ongelijk gesteld. De zaak is op 10 juni van dit jaar op zitting behandeld.
7. 200708936/1 datum van uitspraak: woensdag 9 juli 2008 proceduresoort: Hoger beroep rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen inhoudsindicatie:

(Boete op grond van Wet arbeid vreemdelingen voor hotel-café-restaurant De Gouden Leeuw in Voorschoten) Uitspraak over de boete op grond van de Wet arbeid vreemdelingen die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan hotel-café-restaurant De Gouden Leeuw in Voorschoten. De minister heeft de boete opgelegd omdat bij een controle in december 2005 is geconstateerd dat er drie Afrikaanse vreemdelingen in de horecagelegenheid aan het werk waren zonder dat zij in het bezit waren van een tewerkstellingsvergunning. De vreemdelingen maakten gebruik van valse identiteitsbewijzen. Het gaat om een boete van 28.500 euro. De Gouden Leeuw is het niet eens met die boete en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het restaurant vindt onder meer dat het opgemaakte boeterapport na de controle meerdere onjuistheden bevat en dat de minister daar niet van mocht uitgaan. Een eerder beroep is door de rechtbank in Den Haag ongegrond verklaard. De zaak is op 12 juni van dit jaar op zitting behandeld. pagina: 1