Ingezonden persbericht

Komst Rode Kruis ramp voor Haagse cultuur
Rode Kruis krijgt huursubsidie van Den Haag

House of Humanity krijgt 750.000 euro huursubsidie van gemeente

De Haagse Stadspartij zal de wethouders Klijnsma (PvdA) en van Alphen (GroenLinks) woensdag 9 juli a.s. opnieuw stevig aan de tand voelen over de voorgenomen komst van het House of Humanity naar het pand Prinsegracht 8.

De Haagse gemeenteraad heeft diverse malen aangedrongen op een culturele bestemming voor het pand. Wethouder Klijnsma van cultuur heeft ook steeds toegezegd dit te onderzoeken, maar verzweeg het geheime besluit dat het college van B&W in december vorig jaar al had genomen over de mogelijke komst van het House of Humanity.

Het pand is inmiddels eigendom van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Oude Centrum-Stationsbuurt (WOM), een samenwerkingsverband van gemeente en Staedion. Het Rode Kruis kan het pand 5 jaar huren en krijgt van de gemeente 750.000 euro huursubsidie.

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller (HSP) is na alle eerdere commotie verbijsterd: "Het Nederlandse Rode Kruis is een zeer kapitaalkrachtige organisatie met een eigen vermogen van 100 miljoen euro. Het is schandelijk dat de gemeente dit subsidieert met geld van de gemeenschap. Een bedrag van 375.000 euro dat is bestemd voor maatschappelijke ondersteuning van Haagse burgers wordt oneigenlijk ingezet voor het House of Humanity, het andere deel van 375.000 komt uit de Reserve Den Haag Internationale Stad, en ook dat kan niet."

Wijsmuller vervolgt: "Panden van de WOM mogen alleen voor cultuur, horeca, detailhandel of wonen gebruikt worden. Dat hebben we als raad eerder besloten. Bovendien is het House of Humanity maar tijdelijk, terwijl de raad graag een definitieve culturele invulling wil voor het pand. Vanuit de culturele sector liggen al 2 voorstellen op tafel. Laat het Rode Kruis maar een andere locatie zoeken. Ik doneer geen cent meer aan die club als dit doorgaat."

Ondertussen verkeren de huidige gebruikers van het pand in grote onzekerheid. De vergunningen die nodig zijn om het Rijksmonument op te knappen blijken nog niet aangevraagd en er is nog geen vervangende locatie gevonden voor de culturele broedplaats die in het pand vertoefd. Het gaat o.a. om de organisatie achter het succesvolle Shoot-Me festival en Galerie KingKong. Ook zij zijn bereid het pand te gaan huren van de WOM, en hebben hiervoor een plan ontwikkeld. Toch dreigen zij nu zonder gehoord te worden op straat gezet te worden.

Wijsmuller: "Het college van B&W informeert de raad niet, maakt procedurefouten en tast diep in de buidel voor een prestigeproject ten koste van vernieuwende culturele initiatieven. Het Broedplaatsbeleid, Den Haag Creatieve Stad, het is alleen maar schijn. Wethouder Klijnsma is volkomen door de mand gevallen."

Woensdag 9 juli a.s. om 18.00 uur vergadert de commissie JB met de wethouders Klijnsma en van Alphen over deze kwestie.



Ingezonden persbericht