Senternovem


Nieuws

09-07-2008 | Onderzoeken wijzen naar hoger rendement duurzame gebouwen dan niet-duurzame panden

Recent zijn twee onderzoeken verschenen, waaruit blijkt dat de duurzaamheid van gebouwen (woningen en kantoren) van invloed is op de waarde van het vastgoed. Volgens Jack de Leeuw, directeur van pas opgerichte Dutch Green Building Council, gaan opdrachtgevers een hoge mate van duurzaamheid eisen aan gebouwen.

Duurzaam: meer huuropbrengst, minder verloop, hogere waarde

In de paper, 'Doing Well by Doing Good? Green Office Buildings' (download, 1.058 kB) stellen John M. Quigley, hoogleraar aan University of California, Berkeley en medeauteurs Piet Eichholtz and Nils Kok van Universiteit van Maastricht dat investeringen in gecertificeerde duurzame gebouwen tot een forse toename van de vastgoedwaarde en huurprijs per vierkante meter leiden. Het onderzoek is de eerste systematische analyse van duurzaam bouwen en het economische effect op de vastgoedmarkt. Het onderzoek vond plaats onder bijna 694 gecertificeerde en bijna 7.500 andere kantoorgebouwen die in een straal van 400 meter van de duurzame panden gelegen waren. De informatie van Energy-Star en met LEED doorgerekende kantoren matchten de onderzoekers met commerciële data van kenmerken en huurprijzen van Amerikaanse kantoorpanden. De onderzoekers vonden een systematisch bewijs dat huurprijzen van duurzame panden hoger zijn dan panden in de nabijheid. Groene gebouwen leiden tot een toename van 8,5% in effectieve huur. Groene gebouwen hebben minder in- en uitstroom van huurders en door de kwaliteit van de gebouwen behoort 79% tot de allerhoogste klasse, waar vergelijkbare gebouwen slechts voor 35% tot 'klasse A' behoren. Op basis van gangbare kapitaliseringscijfers zou de conversie van een gemiddeld, niet-duurzame gebouw in een gelijkwaardig duurzaam pand een toename van meer dan $5 miljoen in marktwaarde betekenen. Jack de Leeuw, directeur van de pas opgerichte Dutch Green Building Council, voorspelt dat opdrachtgevers daarom meer en meer hoge eisen gaan stellen aan de duurzaamheid van panden. In dit kader gaat de Dutch Green Building Council groene bouwcertificaten verstrekken.

Hoog energielabel: 30% meer opbrengst bij verkoop

Uit een onderzoek van het Nederlands Bureau Waardebepaling (NWBO) bleek dat goed geïsoleerde woningen bij verkoop tot 30% meer opbrengen dan panden met een laag energielabel. Voor de invloed van het energielabel op de koopsom geeft het bureau diverse oorzaken: Vooral bij oudere woningen is een gunstig energielabel aanwijzing voor recente investeringen, zoals woningverbetering, aanbrengen van dubbel glas en plaatsen van een Hr-ketel. Een andere factor is dat energiezuinigheid vaak een graadmeter is voor het onderhoud van de woning. Bovendien zoeken - gestimuleerd door de oplopende energieprijzen - mensen steeds nadrukkelijker naar woningen met lagere variabele lasten.