Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Mooie ideeën voor gemaal Verdoold in Gouderak

De vernieuwing en restauratie van het gemaal Verdoold aan de Kattendijk in Gouderak spreekt menigeen tot de verbeelding. Op 9 juli bezochten ruim dertig mensen het Dorpshuis in Gouderak. Zij kwamen met wensen en ideeën voor de nieuwe inrichting. Het idee om een educatiecentrum te vestigen in het huidige gebouw kreeg alle handen op elkaar. Ook de mogelijkheid om wandelpad aan te leggen van de Hollandse IJssel tot aan de Gouderakse Landscheiding wandelpad aan te leggen van de Hollandse IJssel tot aan de Gouderakse Landscheiding werd positief gereageerd.

Op 9 juli presenteerde projectleider Dolf van de Voort wat het hoogheemraadschap in de eerste helft van 2008 heeft gedaan om de vernieuwing en restauratie voor te bereiden. Zo is er onder meer een bouwhistorische verkenning uitgevoerd. Er is onderzoek gedaan naar de fundering en een restauratieplan voor het gebouw is opgesteld. Ook is er onderzoek gedaan naar de inpasbaarheid van verschillende pompen in het gemaal en is de flora en fauna achter het gemaal geinventariseerd.

In het tweede deel van de avond kwamen deelnemers met ideeën en wensen voor de nieuwe inrichting van het terrein rondom het gemaal en de inrichting van het gebouw zelf. Het idee om een wandelpad aan te leggen van de Gouderakse Landscheiding tot net achter het gemaal werd door het publiek enthousiast ontvangen. Hierbij werd voorgesteld een weg langs het water te maken met informatievoorzieningen over de geschiedenis en toekomst van het waterbeheer in in dit deel van de Krimpenerwaard.

Het idee om een educatieruimte in te richten in het huidige gemaal sluit daar naadloos op aan. Voorgesteld werd in de educatieruimte de geschiedenis van het gemaal en het waterbeheer met een permanente tentoonstelling zichtbaar te maken voor bezoekers, waaronder bijvoorbeeld schoolklassen. Tegelijkertijd werd ingebracht te onderzoeken of de werking van het huidige gemaal zichtbaar gemaakt kan worden. Dat laat zien hoe de polder anno 2008 wordt drooggehouden. Heden en verleden in één gebouw, luidde het plan.

Ook werd de wens benoemd de drukke Kattendijk langs de Hollandse IJssel niet aanvullend te belasten. Op de dijk staan nu te vaak auto's geparkeerd, meldde een deelnemer. Ook wordt onderzocht of enkele parkeerplaatsen gerealiseerd worden in het zoekgebied achter het gemaal. Tot slot werden de uitslaande deuren van het 'uitstroomhoofd' in de IJsseldijk genoemd. De klassieke uitstraling van deze kleppen moet zoveel mogelijk worden behouden.

Het hoogheemraadschap voert deze zomer gesprekken met mensen die een idee hebben aangedragen, om te onderzoeken of het mogelijk is om het idee te integreren in het ontwerp. Met hen wordt besproken in welke mate zij zelf willen bijdragen aan de uitvoering van hun idee. Daarnaast gaat het hoogheemraadschap in gesprek met omwonenden en belangengroepen om te toetsen of er draagvlak is voor de uitvoering van de ideeën. Ook de financiële haalbaarheid wordt bekeken.

Presentaties van projectleider Dolf van de Voort


* Stand van zaken (document)

* Wensen vernieuwing (document)