Erasmus Universiteit Rotterdam

Boekpresentatie 'Gedragskundige rapportage in het strafrecht'

Datum
Van: 10 juli 2008 16:00
Tot: 10 juli 2008 17:00

---

Locatie:
Woudestein, T-gebouw, bovenaan de roltrap

Handboek slaat brug tussen werk van gedragskundigen en juristen

Ook al spreken gedragskundigen en juristen niet dezelfde taal, het is wel belangrijk dat zij elkaar begrijpen als zij betrokken zijn bij berechting van delinquenten met een psychische stoornis. Het handboek Gedragskundige rapportage in het strafrecht brengt het werk van beide disciplines dichter bij elkaar. Het boek kwam tot stand onder redactie van prof.dr. Hjalmar van Marle, prof.dr. Paul Mevis en mr.drs. Michiel van der Wolf van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en wordt gepresenteerd op donderdag 10 juli 2008 op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

'Gedragskundige rapportage in het strafrecht' is geschikt voor iedereen die betrokken is bij het (voor)traject van berechting en sanctionering van delinquenten met een psychische stoornis en de tenuitvoerlegging van sancties bij deze personen. Gedragskundigen en juristen bespreken belangrijke onderwerpen die voor betrokkenen over en weer van belang zijn, en die zowel gedragskundige als juridische voetangels en klemmen laten zien. Het is immers van groot belang dat juristen en gedragskundigen elkaar begrijpen tijdens de rechtszitting of bij de inrichting van de tenuitvoerlegging, ook al spreken zij geen gemeenschappelijke taal. Bovendien moeten ze binnen de strafrechtelijke context ook de mogelijkheid hebben op onderwerpen door te vragen en kritiek te leveren op elkaars werk. Zo krijgen juristen een schets van psychiatrische ziektebeelden en van verslaving als gedragskundig probleem, en worden gedragskundigen ingelicht over de regeling van de deskundige in het strafprocesrecht. De redactie wil met dit handboek vooral verschillende aspecten van het werk van beide disciplines naast elkaar zetten en verhelderen, zodat dit de kwaliteit van de rechtspraak ten goede komt.

Aan de publicatie leverden vele auteurs uit de gelederen van het strafrecht en het forensisch-psychiatrische veld een bijdrage. Tijdens de presentatie geven mr. Yvo van Kuijck, raadsheer in het gerechtshof Arnhem, en prof.dr. Frans Koenraadt, bijzonder hoogleraar Forensische Psychologie Universiteit Utrecht, een reflectie op het boek vanuit hun eigen disciplines.


Bestellen:

Forensische psychiatrie in het strafrecht / druk 1
Forensische psychiatrie in het strafrecht / druk 1
-