Gemeente Dordrecht


Persbericht

Nieuwe reeks archeologische rapporten Onder Straatniveau

Het rapport, met als titel 'Onder Straatniveau!', is de eerste van een nieuwe reeks archeologische rapporten getiteld 'Dordrecht Ondergronds'. Bureau Monumentenzorg en Archeologie vervaardigt deze rapporten, in samenwerking met SPA Uitgeverij Zwolle, na afloop van elk onderzoek.

Het is januari 2005 als een team archeologen van Bureau Monumentenzorg en Archeologie van de Gemeente Dordrecht een gat graaft op de Grote Markt. Voorafgaand aan de herinrichting van de parkeerplaats is er vier weken tijd voor archeologisch onderzoek. Tijdens het onderzoek ontdekken de archeologen ondermeer een middeleeuws straatje. Eén van de namen van het straatje was 'Ciboriestraatje', de voorloper van de huidige 's Heer Boeijenstraat.

Na het buitenwerk volgde achter de schermen een lange periode van archeologische onderzoeken, uitgevoerd door diverse specialisten. De specialisten bekeken de keramiekvondsten en determineerden munten en andere metaalvondsten. Ook hebben ze hout, haar, textiel, leer, bot en zaden van planten onderzocht. Dit resulteerde in verschillende onderzoeksrapporten. Al deze rapporten zijn samengevoegd met de informatie van de 'in het veld' gevonden sporen. Zo is een boeiend rapport ontstaan met veel afbeeldingen in kleur over de geschiedenis van de Grote Markt.