Ministerie van Buitenlandse Zaken

Uitnodiging voor persbijeenkomst met Somalische premier

09-07-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

De premier van de overgangsregering van Somalië, Nur Hassan Hussein, brengt donderdag 10 juli een bezoek aan Nederland. 's Ochtends heeft Hussein een gesprek met minister Koenders over de politieke en humanitaire situatie in Somalië.

In Somalië zijn 2,6 miljoen mensen afhankelijk van noodhulp en zijn één miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het aanhoudende geweld. Dit weekend nog werd het hoofd van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (VN) in Somalië vermoord.

Op 9 juni is in Djibouti een vredesakkoord opgesteld tussen leden van de overgangsregering en de oppositie. In het akkoord, dat nog niet is getekend, is voorzien in een staakt het vuren, de ontplooing van een VN-vredesmacht en vrije toegang voor humanitaire hulpverleners.

Nederland geeft jaarlijks negen miljoen noodhulp aan Somalie. Een Nederland fregat heeft eerder dit jaar voedselkonvooien van het Wereldvoedselprogramma vanuit de Keniase hoofdstad Mombasa naar Somalië begeleid. In april bracht Koenders (Ontwikkelingssamenwerking een bezoek aan een kamp van Somalische vluchtelingen in Jemen nadat hij een bezoek aan Somalië om veiligheidsredenen af moest zeggen. Daarnaast sprak hij met leden van Somalische oppositie in Eritrea.