Senternovem


10-07-2008 | Nieuwe subsidieregeling draagt bij aan doelstelling Meer met Minder

`Meer met Minder' is een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en woningcorporaties met het doel gedurende de periode 2008 - 2011 500.000 bestaande woningen en bedrijfsgebouwen minimaal 30% zuiniger te maken. Op langere termijn, tot 2020, gaat het zelfs om tenminste 2,4 miljoen woningen en bedrijfsgebouwen. Aan deze doelstelling kan de nieuwe subsidieregeling `Duurzame warmte' die SenterNovem vanaf september uitvoert, belangrijk bijdragen.

Chris Bruijnes is de kersverse directeur (sinds 1 juli) van de uitvoeringsorganisatie die het programma Meer met Minder de komende tijd `van het papier afhaalt': "De bedoeling van het programma is onder meer dat de overheid beleid voert op basis waarvan huishoudens en woningcorporaties met energiebesparing aan de slag kunnen. Daarnaast zal de installatiebranche zich moeten omvormen tot meer dan alleen uitvoerder van werkzaamheden: bij het installeren van een HR-ketel is het bijvoorbeeld zinvol gelijktijdig ook even te kijken of het huishouden geholpen is met de plaatsing van een zonneboiler, een meer adviserende rol dus." Verder kunnen ook organisaties die de belangen van huiseigenaren behartigen, zoals Vereniging Eigen Huis en Woonbond, bijdragen aan het slagen van Meer met Minder. "Zij moeten er alles aan doen om eigenaren en huurders over de streep trekken om echt met besparing aan de slag te gaan."

Geen praatsessies; aan de slag
Meer met Minder moet zich naar de mening van Bruijnes niet bezig houden met allerlei praatsessies. "We moeten aan de slag en dat betekent onder meer dat we bezig zijn met de opbouw van een organisatie die de uitvoering van het programma ondersteunt. Daarnaast worden momenteel zo'n vijftig zeer uiteenlopende pilot-projecten opgestart. Mede op basis van deze projecten proberen we de voorwaarden te identificeren waaraan voldaan moet worden om het programma Meer met Minder tot een succes te maken."

Subsidieregeling `duurzame warmte'
Flankerend overheidsbeleid lijkt voor het slagen van Meer met Minder op voorhand een noodzakelijke voorwaarde te zijn. En wat dat betreft zit de overheid zeker niet stil: vanaf september zal de subsidieregeling `Duurzame warmte', die door SenterNovem wordt uitgevoerd, van kracht zijn. Het budget dat met de regeling is gemoeid bedraagt 62 miljoen euro, en komt ten goede aan ongeveer 55.000 zonneboilers, 7.000 warmtepompen en 10.000 micro wkk-installaties. Het doel is om tot en met 2011 in circa 100.000 bestaande woningen de installatie van zonneboilers, warmtepompen en micro-wkk te stimuleren.

Bedrijfsleven en woningcorporaties van belang voor succes Rob Smit, bij SenterNovem nauw betrokken bij het opzetten van de nieuwe regeling: "Hoewel de subsidie is bedoeld voor particulieren, vormen woningbouwcorporaties en het bedrijfsleven natuurlijk belangrijke partijen bij het realiseren van de beoogde doelstelling. Woningbouwcorporaties spelen vanzelfsprekend een rol als het gaat om het bereiken van een zo groot mogelijk aantal woningen en gebouwen. Voor de producenten van de apparaten is de subsidie van belang omdat deze de verkoop van hun producten stimuleert. Installateurs ten slotte zouden een belangrijke rol kunnen spelen bij het onder de aandacht brengen van de regeling."

Hoe de regeling er in detail uit zal zien, is op dit moment nog onderwerp van studie.

Meer informatie

Verslag PeGO Conferentie `Wij kunnen het maken' energiezuinig bouwen