Senternovem


10-07-2008 | Innovatieagenda: 438 miljoen voor innovatie van energie

In een bomvol Atrium van het ministerie van Economische Zaken hield minister Maria van der Hoeven donderdag 3 juli de Innovatieagenda Energie ten doop. De innovatieagenda beslaat zeven `sporen' die overeenkomen met de thema's van de platforms EnergieTransitie. Met deze agenda nodigt de overheid markt en maatschappij uit met nieuwe ideeën en concepten te komen en praktijkexperimenten te beginnen.

"Aan de basis van innovatie ligt creativiteit, verbeeldingskracht", sprak Van der Hoeven die zich zeer ingenomen toonde met de grote belangstelling. "Natuurlijk is er geld nodig voor de transitie naar een andere energiehuishouding, maar vooral ook veel verbeeldingskracht. Met de innovatieagenda willen we bedrijven en maatschappij dan ook uitdagen hun verbeeldingskracht te versterken en in te zetten. Creativiteit moet je niet koesteren, creativiteit moet je ruim baan geven."

Het gaat om winst
Voor de uitvoering van de innovatieagenda, die vooral inzet op versnelling van de innovatieketen, stelt het kabinet voor de periode 2008 - 2012 een bedrag beschikbaar van 438 miljoen euro. Het kabinet hoopt daarmee op een breed front ontwikkelingen in gang te kunnen zetten die deze kabinetsperiode een bedrag van zo'n 3 miljard euro aan innovatieve investeringen in concrete projecten genereren. Van der Hoeven: "Den Haag heeft doelen geformuleerd, de marktpartijen moeten het gaan doen. Het geld dat wij er als overheid en het bedrijfsleven in investeren is winst: in ecologische en maatschappelijke zin, maar zeker ook in economische zin. Innovatie is een oplossing én een kans."

Wegnemen knelpunten
Succesvolle innovaties zijn niet alleen afhankelijk van nieuwe technologieën, zo bleek tijdens het `rondje' dat dagvoorzitter Mark Frequin, directeur directie Energie en Telecom, voorafgaand aan de presentatie langs een aantal `koploperbedrijven' maakte. Naast technologie is het wegnemen van knelpunten op het gebied van bijvoorbeeld regelgeving minstens zo belangrijk. Van der Hoeven gaf aan dat de agenda beoogt actief te zijn op alle fronten, ook het front van wet- en regelgeving. "Wij vragen van het bedrijfsleven lef en energie om eruit te halen wat er in zit. Maar het is ook aan de overheid zelf om verbeeldingskracht te tonen. Dan moet Nederland een koploper kunnen worden."

Technologisch kunnen we alles
Jan Terlouw kreeg de gelegenheid om namens het Regieorgaan EnergieTransitie op de minister te reageren. Hij zette uiteen dat er op drie `fronten' oplossingen nodig zijn om de transitie naar een andere energiehuishouding te maken: technologisch, economisch en politiek. "Het politieke probleem is verreweg het moeilijkst op te lossen, bijvoorbeeld vanwege de enorme belangen van de energiesector. Maar als het gaat om technologie en wetenschap, kunnen we `alles'. Als we daarom de innovatieagenda goed uitvoeren, zullen economische en politieke oplossingen wel moeten volgen."

438 miljoen euro als `trigger'
Wat betreft de 438 miljoen die de overheid uittrekt in het kader van de innovatieagenda zei Terlouw: "Het is voor de overheid veel geld, maar het is zeer weinig in vergelijking met de bedragen die in de energiesector omgaan." Per jaar is er alleen al als het gaat om de oliewinning sprake van een bedrag van 400 miljard dollar ten behoeve van investeringen. "De 438 miljoen euro moet je dan ook meer zien als een `trigger'. De minister wil bedrijven graag verleiden", aldus Terlouw die overigens aangaf dat wat hem betreft de optie openblijft voor het afdwingen van maatregelen. "Wanneer het speelveld voor alle marktpartijen gelijk is, hoeft `dwang' geen belemmering te vormen voor creativiteit."

Meer informatie

Innovatieagenda