Nivel


Roland Friele en Dinny de Bakker benoemd tot hoogleraar gezondheidszorg
10 juli 2008

Twee afdelingshoofden van het NIVEL zijn per 1 juli benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Tilburg. De leerstoelen zijn gevestigd bij Tranzo, het Tilburgse Wetenschappelijk Centrum voor Transformatie in Zorg en Welzijn.

Brug
Tranzo slaat een brug tussen wetenschap en praktijk op het gebied van zorg en welzijn met verscheidene interdisciplinaire onderzoeksprogramma's. Prof. dr. D.H. (Dinny) de Bakker bekleedt bij Tranzo de leerstoel: Structuur en organisatie van de gezondheidszorg inzonderheid de eerstelijnszorg. Prof. dr. ir. R. (Roland) Friele bekleedt de leerstoel: Sociaal wetenschappelijke aspecten van wet- en regelgeving in de gezondheidszorg.

Organisatievormen eerste lijn
Dinny de Bakker gaat zich richten op de vraag met welke organisatievormen de eerstelijnszorg kan worden afgestemd op de behoefte van de populatie in wijken en buurten. Hij onderzoekt de hele range aan organisatievormen van solistisch werkende zorgverleners tot en met aanbieders van een geïntegreerd pakket, en daarbij innovatieve samenwerkingsvormen en technisch-organisatorische vernieuwingen. Als gegevensbron voor onderzoek maakt hij graag gebruik van elektronische medische dossiers.

Evaluatie patiëntenrechten
Roland Friele gaat zich in Tilburg richten op de evaluatie van patiëntenrechten, zoals het klachtrecht of informed consent, en op wetten rond het zorgstelsel, zoals de Zorgverzekeringswet. Bijzondere aandachtspunten in zijn onderzoek zijn de methodiek van wetsevaluatie en de werkingspricipes van wetgeving.

Voor meer informatie


* Tranzo http://www.universiteitvantilburg.nl/tranzo