VVD



9-7-2008

Aanbesteding Europees onderzoeksproject voor alternatieven biggencastratie

De Europese Commissie is een officiële aanbestedingsprocedure gestart voor een onderzoek naar alternatieven voor de castratie van biggen. Daarmee geeft de Europese Commissie uitvoering aan het proefproject (pilot project) dat op initiatief van VVD-Europarlementariër Jan Mulder in de EU begroting van 2008 werd opgenomen.

Mulder: "Ik ben zeer tevreden dat er nu op Europees niveau verder onderzoek gedaan gaat worden naar echte alternatieven voor biggencastratie. Verdoven is mijns inziens een tijdelijke oplossing en daarom is het van groot belang dat we in Europees verband tot een definitieve oplossing komen."

Bij de behandeling van de EU begroting 2008 vorig jaar wist Jan Mulder
1 miljoen euro vrij te maken voor een onderzoeksproject naar alternatieven voor de castratie van biggen en het onthoornen van koeien. Varkens worden in veel Europese landen nog gecastreerd, om te voorkomen dat het vlees een zogenaamde "berengeur" krijgt, die als onprettig wordt ervaren door consumenten. Het onderzoek komt op het juiste moment omdat de Nederlandse varkensboeren, samen met de supermarkten de intentie uitgesproken hebben om op termijn helemaal te stoppen met castreren. Verder is afgesproken dat vanaf 1 januari 2009 al geen vlees meer verkocht wordt van varkens die onverdoofd gecastreerd zijn.

Hieronder vindt u de link naar de site van de Europese Commissie waarop de aanbesteding gepubliceerd is:

http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/financing/index_en.htm