Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


definitief van de baan

Restauratie rijksmonument Stolwijkersluis definitief van de baan

Teleurgesteld heeft de bestuurlijke commissie ten behoeve van de restauratie van de Stolwijkersluis kennis genomen van de afwijzing van de subsidieaanvraag door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).

De aangevraagde subsidie van ruim 1,3 miljoen euro vormde het fundament van het restauratieplan van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de gemeente Gouda en de provincie Zuid-Holland. De resterende kosten voor de restauratie van de sluis en de aanpassing van de overliggende brug van één miljoen euro zouden door deze partijen worden opgebracht. Nu het subsidieverzoek voor de tweede maal is afgewezen kan niet anders worden geconstateerd dan dat het herstel van de sluis in de oude glorie financieel onhaalbaar en daarmee van de baan is.

Om ook op de langere termijn de veiligheid van de achterliggende Krimpenerwaard voldoende te verzekeren wordt de sluis gesloopt en de dijk hersteld. Hiermee vervalt de open vaarverbinding met de Krimpenerwaard, die met de restauratie gepaard ging. De plannen voor de omgeving van de sluis, zoals de aanleg van een jachthaven, vervallen ook. Wel willen de partijen zich inspannen om delen van de sluis te behouden als landmark in het landschap. Ook worden rond de ontwikkeling van dit gebied nieuwe landschapsplannen opgesteld in overleg met omwonenden en andere betrokkenen, die zo veel mogelijk aansluiten op de eerdere ideeën.