Gemeente Heerenveen

Pannakooien in De Greiden en Hoornsterzwaag

De gemeente Heerenveen beschikt over twee pannakooien. Deze minivoetbalveldjes worden op verzoek van buurt-, wijk- en dorspbelangen steeds op een andere locatie in de gemeente Heerenveen neergezet. Op dit moment staan de pannakooien in de Reigerstraat in de Greiden en op het schoolplein van de OBS "Op é Grins" in Hoornsterzwaag. Heeft uw buurt- wijk- of dorpsvereniging ook belangstelling voor een pannakooi ? Neem dan contact op met Rutger Kuipers, regisseur jeugd en sport van de gemeente, telefoon 0513-617728 of e-mail: r.kuipers@heerenveen.nl

Pannavoetbal
Bij Panna voetbal staat het scoren van een doelpunt niet voorop, maar mooie acties, respect afdwingen en de tegenstander vernederen. Panna is een voetbalvorm, ontstaan uit de Surinaamse voetbalcultuur. De letterlijke vertaling voor het woord is 'poortje', wat in het voetbal staat voor het door de benen spelen van de tegenstander. Wanneer je een panna scoort bij je tegenstander, dan is het gelijk knock-out. Een korte voetbalvorm, waarbij de subtiele bewegingen meer waard zijn dan het scoren van een doelpunt.
Deze activiteit sluit aan bij een populaire lifestyle onder jongeren en maakt daarmee deel uit van een jeugdcultuur. Panna voetbal is daarmee een perfect middel om sport en bewegen onder jongeren te stimuleren.
Panna wordt bij voorkeur 1 tegen 1 of twee tegen twee gespeeld gedurende maximaal 3 minuten. Als een speler in balbezit is, moet hij binnen vijftien seconden een doelpoging doen, anders gaat de bal naar de tegenstander. Hij kan een panna of een doelpunt scoren. Bij panna is de wedstrijd direct afgelopen. Wanneer er na 3 minuten geen panna gescoord is, telt het aantal gescoorde doelpunten.

De spelregels even kort op een rij:
+ 1 tegen 1 of twee tegen twee spelen
+ Maximaal 3 minuten speeltijd
+ Elk team heeft een doeltje
+ Elk doelpunt is 1 punt
+ Bij balbezit binnen vijftien seconden een doelpoging doen, anders gaat de bal naar de tegenstander + Na panna (= poorten tussen benen door en balbezit houden) is wedstrijd direct afgelopen
+ Zonder panna wint het team met de hoogste score + Beslissingen van de scheidsrechter zijn bindend + Bij gelijkspel 2 x 30sec verlenging