Gemeente Alkemade


Mogelijk botulisme Witte Singel

10-07-2008

In het water bij de Witte Singel in Roelofarendsveen is door de gemeente een eend aangetroffen met de symptomen van botulisme. Het dier is overgebracht naar de vogelopvang, waar zij het in de gaten blijven houden. I.v.m. de mogelijke aanwezigheid van botulisme wordt door de gemeente dagelijks het gebied afgezocht naar zieke/dode dieren.

Melden
Door het tijdig melden van zieke of dode dieren, kunnen veel vogels worden gered en hoeven er geen zwemverboden te worden ingesteld. De gemeente coördineert de botulismebestrijding in Alkemade. Na uw melding zorgt zij samen met de andere instanties voor het professioneel opvangen van zieke dieren en het opruimen van dode dieren.

Tips bij vermoeden van Botulisme
Iedere dode eend of andere watervogel moet snel en op de juiste wijze worden opgeruimd om een botulisme-uitbraak te voorkomen. Voor iedereen is een waakfunctie weggelegd. Vooral ook voor de recreant in en langs het water. Voor het publiek gelden de volgende regels als u dode watervogels aantreft:


1. Ruim het dier niet zelf op maar laat het liggen
2. Bel op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur en 14.00 en 16.00 uur het Klacht- en Meldpunt van de gemeente, tel. (071) 332 72 22. Buiten deze tijden kunt u uw melding doorgeven op het gemeentelijke storingsnummer, tel. (06) 51 50 85 63. Zodra de melding bekend is, zorgt de gemeente zo snel mogelijk voor het opruimen van kadavers en voor evt. onderzoek naar botulisme
3. Houdt de informatieborden van de beheerders van zwemgelegenheden in oppervlaktewateren goed in de gaten
4. Geef dode eenden en andere watervogels nooit mee met het groene of grijze afval. Begraaf ze ook niet. Dode eenden en andere watervogels worden door de gemeente afgevoerd (voor verder onderzoek of naar de destructor)
5. Voer de eenden niet. Dit om te voorkomen dat ze in een groep op dezelfde plek blijven

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met de heer Bouwmeester van de gemeente Alkemade, tel. (071) 331 03 38.